» » Choiceberry sirup - jednostavni pripravci za zimu

Choiceberry sirup - jednostavni pripravci za zimu

Chokeberry, ili chokeberry, prilično je čest grm i često se nalazi u vrtnim parcelama. Mnogi ga nazivaju dekorativnim i potpuno uzaludnim. Bobice borovnice sadrže mnogo korisnih tvari, vitamina i minerala, potrebnih organizmu zimi. Osim toga, njegov sok je u stanju sniziti krvni tlak, što je vrlo korisno za osobe koje pate od hipertenzije. Sirup od čokolade ima sva korisna svojstva zrele bobice, a stvaranje rezerve za zimu nije teško.

Skupljanje i priprema bobica

Chokeberry dozrijeva prilično kasno. Vrlo često vrijeme njegove pune zrelosti pada krajem listopada - početkom studenog. U ovom trenutku bobica je već zahvatila prve mrazeve, ali upravo je u tom razdoblju najukusnija i najzdravija.

Možete odabrati chokeberry bez čekanja snijega, glavna stvar je da su bobice potpuno zrele. Zrela chokeberry ima plavkasto-crnu boju i može se ubrati čim nestane karakteristična crvenkasta boja nezrelog voća..

Ne biste trebali odgađati žetvu, jer postoji mogućnost da ga jato ptica selica ne može uništiti za samo jedan dan..

Prije obrade, bobice se moraju odvojiti od stabljika i sortirati. Pognječeno, oštećeno i suho voće mora se odbaciti. Ostatak se mora isprati u hladnoj vodi i ostaviti da se malo osuši..

Klasični sirup od borovnice

Ovaj se recept može koristiti za brzu obradu žetve čokolade. Ovo će zahtijevati:

  • Zrela aronija - 2,5 kg.
  • Limunska kiselina - 25 grama.
  • Granulirani šećer - ovisno o količini dobivene infuzije.

Bobice aronije izlije se u veliku posudu i prelije s četiri litre kipuće vode u kojoj se mora razrijediti limunska kiselina. Posuda se toplo zamota i ostavi jedan dan. Nakon toga, rezultirajuća infuzija se isuši. Po želji, bobice se mogu iscijediti, ali takva infuzija bit će zamućenija.

Nakon toga, bobice se mogu koristiti za pravljenje džema ili ih jednostavno baciti.

Za svaku litru infuzije morate razrijediti jedan kilogram šećera. Stavite posudu sa sokom na štednjak, zagrijte do vrenja i kuhajte, povremeno miješajući, 10 minuta. Zatim se sirup izlije u sterilizirane staklenke i namota poklopcima.

Recept od trešnje

Ovaj sirup, pored svih korisnih svojstava chokeberry-a, ima i ugodnu aromu trešnje. Da biste ga pripremili, trebat će vam:

  • Zrela chokeberry - 1 kilogram.
  • Limunska kiselina - 2 žlice žlice.
  • Lišće trešnje - 200 grama.
  • Granulirani šećer - 1 kilogram.

Bobice ploda čokolade moraju se odvojiti od stabljika, isprati. Lišće trešnje stavite u posudu ili posudu, na vrh stavite sloj kupine. U 1 litri kipuće vode trebate razrijediti limunsku kiselinu i sipati rogač i lišće. Spremnik se zatvori poklopcem, zamota i ostavi dva dana. Nakon toga se tekućina ocijedi i filtrira. Možete kuhati džem od bobica i samo izbaciti lišće.

Nastala infuzija se stavi na vatru, šećer se ulije u nju i kuha, miješajući, 15-20 minuta. Nakon toga vrući sirup se izlije u sterilizirane staklenke ili boce..

Listovi trešnje mogu se zamijeniti lišćem crnog ribiza. Takav sirup neće imati lošijeg okusa, a koristi od toga nisu manje.


Recenzije: 72