» » Kako jesti mrkvu tako da se upije, korisna svojstva povrća

Kako jesti mrkvu tako da se upije, korisna svojstva povrća

Reci mi kako jesti mrkvu tako da se upije? Sjećam se da sam kao dijete majka napravila salatu, začinjenu suncokretovim uljem. Rekla je da će na ovaj način biti ukusniji i zdraviji. Što još možete preliti preko mljevene mrkve i kako ih je najbolje jesti - sirove ili kuhane?

kako jesti mrkvuMožda nema niti jedne osobe koja ne bi voljela drobiti mladu sočnu mrkvu. Čak i mala djeca sretno grizu plodove naranče, intuitivno osjećajući svoju vrijednost za rastuće tijelo. Mrkva je jedno od najbogatijih povrća vitaminima. Ne samo da jača tijelo i nadoknađuje neravnotežu hranjivih tvari. Ovo povrće pomaže i u liječenju određenih problema i bolesti. Znajući kako jesti mrkvu tako da se upije, možete poboljšati zdravlje i ojačati svoj imunološki sustav. Zašto je to tako cijenjeno i kako se koristi??

Korisna svojstva mrkve

mrkvaSvi znamo da je narančasta mrkva dobra za vid djece iz crtanih filmova. Velika količina karotena prilikom gutanja pretvara se u vitamin A koji je odgovoran za oštrinu vida i zdravlje očiju. Uz to, voće je malo kalorično i sadrži puno vlakana, vitamina i elemenata u tragovima.. Sve to omogućuje mrkvi ne samo da oduševljava kulinarske potrebe, već i ispravlja rad našeg tijela, naime:

  • ubrzati metabolizam;
  • smanjiti količinu "lošeg" kolesterola;
  • uklonite žuč, kamenje, toksine, gliste;
  • obnavljaju jetru i bubrege;
  • promiču uklanjanje sluzi iz bronha;
  • povećati laktaciju.

Kako jesti mrkvu tako da se upije?

mrkva s uljemMaksimalna količina hranjivih sastojaka, posebno vitamina A, može se dobiti iz korijenskog povrća samo ako se konzumira istovremeno s mastima. U tom obliku mrkva se bolje apsorbira u tijelu i donosi više koristi.. Plodovi se mogu naribati i napraviti salatu tako što ga začinite:

  • kiselo vrhnje;
  • ulje suncokret;
  • malo rastopljenog maslaca.

Možete povećati hranjivu vrijednost i koristi salati od mrkve dodavanjem malo orašastih plodova.

Ne vrijedi sjeckati cijelu zdjelu mrkve. U velikim količinama negativno će utjecati na probavu, provocirati glavobolju i požutjeti kožu. Možete sebi osigurati dnevni unos vitamina s malom porcijom. Dakle, dovoljno je pojesti 50 g mrkve da biste dnevno napunili vitamin A. Općenito, norma usjeva korijena za unos dnevno iznosi do 300 g.

Usput, korisna je i sirova i kuhana mrkva. Jedino što vam je potrebno da kuhate voće je pod poklopcem kako biste zadržali više hranjivih sastojaka, okusa i mirisa. Ali to se ne odnosi na vitamin A - ima ga više u kuhanim korijenskim kulturama nego u sirovim.

sok od mrkveDa biste poboljšali funkcioniranje želuca, bolje je uzimati mrkvu u obliku soka, ali samo svježe stisnutu. Ne može se skladištiti, jer brzo oksidira. U sok možete dodati malo vode ako plodovi nisu sočni. Ukusno i još korisnije miješati sok od mrkve s sokom od naranče.

U kojem su obliku mrkva najkorisnija - video


Recenzije: 55