» » Kada posaditi savojski kupus za sadnice i kako to učiniti ispravno

Kada posaditi savojski kupus za sadnice i kako to učiniti ispravno

Reci mi kad posaditi savojski kupus za sadnice? Nikada se ranije nije uzgajala, a obični kupus uvijek se kupovao kao sadnice. A prošle godine suprug mi je dao poklon - mali staklenik. Sad ćemo biti s našim sadnicama. Odlučili smo probati savoje, pogotovo jer ga djeca jako vole u salatama.

kada posaditi savojski kupus za sadniceSavojski kupus vrtlari nezasluženo zaboravljaju i rijetko ga se uzgaja. Ali ove zanimljive glavice kupusa sa zgnječenim lišćem ukusnije su od bijelog kupusa i sadrže više kalorija. Naravno, nećete ga moći fermentirati, ali salate su sočne i zadovoljavajuće. Obavezno pokušajte izdvojiti nekoliko kreveta za ovu sortu. Nije ga teško uzgajati, baš kao i druge srodne vrste - metodom sadnice. Kako i kada posaditi savojski kupus za sadnice, danas ćemo vam reći.

Priprema sjemena za sadnju

namočene sjemenke kupusaKao i druge vrste kupusa, sjeme savojskog kupusa prilično je tvrdo, u gustoj ljusci. To otežava peckanje izdanaka. Da biste povećali klijavost, sjeme je potrebno natopiti prije sadnje, i to dva puta:

  • prvo ih uronite u vruću vodu na 15-20 minuta;
  • zatim dnevno nalijte hladnom vodom i odnesite je u neogrijanu sobu.

Takav kontrastni tretman ne samo da će ubrzati klijanje, već će i povećati otpornost samih sadnica, posebno na niske temperature..

Ako koristite obojeno sjeme iz trgovine za sadnju, možete preskočiti postupak pripreme. Takav sadni materijal već je obrađen.

Kada posaditi savojski kupus za sadnice

keljSezona rasta malo je različita, ovisno o sorti savojskog kupusa. Od sjetve do sadnje sadnica na vrtnom krevetu treba od 30 do 50 dana. Stoga se vrijeme sjetve određuje zrenjem usjeva, kao i uzimajući u obzir lokalne klime i vremenske uvjete..

Općenito, savojski kupus može se sijati za sadnice, usredotočujući se na sljedeće datume:

  • početak ožujka - rane sorte;
  • sredina ožujka - kasno sazrijevanje vrsta;
  • kasni ožujak - početak travnja - kasne sorte.

Kako posaditi sjeme za sadnice

sjetva sjemena za sadniceZa uzgoj sadnica prikladno je koristiti zasebne lonce odjednom. Sjeme kupusa dovoljno je veliko da se lako sadi. Uz to, ova će metoda izbjeći branje i pojednostaviti postupak uzgoja. Tlo mora biti pripremljeno hranjivo i rastresito, na bazi treseta. Kupus raste dobro u takvoj smjesi tla:

  • 3 dijela treseta;
  • 1 dio sodre zemlje;
  • malo pijeska i humusa.

Da biste zaštitili od gljivičnih bolesti i kao dodatno gnojivo, možete dodati drveni pepeo.

Sadnice savojskog kupusa moraju se nadopuniti svjetlošću, inače će se ispružiti. U početku, sve dok se ne pojave izdanci, treba ih držati u toploj sobi (do 20 ° C). Kad je sjeme proklijalo, sadnice se moraju premjestiti na hladnije mjesto. Dnevna temperatura ne smije biti veća od 15 °, a noćna temperatura ne bi smjela prelaziti 10 °. U ovom načinu sadnica će biti jaka i neće se istezati. Za aktivniji rast, kupus se hrani najmanje 3 puta koristeći mineralna gnojiva. U otvorenom tlu sadnice se mogu saditi u svibnju. Do ovog trenutka, grmovi bi trebali oblikovati najmanje 4 tamnozelene listove i narasti do 15 cm u visinu..

Sjetva savijenog kupusa za sadnice - video


Recenzije: 98