» » Pravila za uzgoj savojskog kupusa putem sadnica

Pravila za uzgoj savojskog kupusa putem sadnica

Nažalost, egzotični savojski kupus nije popularan kod naših vrtlara, jer su mnogi skloni vjerovati da je njegovo uzgoj težak i dugotrajan proces. Je li to zaista tako, mi ćemo reći u ovom članku.

Karakteristike i razlike savojskog kupusa

Savojski kupus (Brassica oleracea convar. Capitata var. Sabauda), kao i njegov srodnik s bijelom glavom, potječe od divljih vrsta, koje su podrijetlom iz zapadne Europe i sjeverne Afrike. U Europi se aktivno uzgaja, a rijetko se nalazi u postsovjetskom prostoru i uglavnom samo u ljetnim vikendicama..

Savijski kupus mnogo je ukusniji i hranjiviji od bijelog kupusa. Glava kupusa koristi se za hranu koja sadrži puno korisnih elemenata:

 • suhi elementi - 7-14%;
 • šećer - 2-7%;
 • sirovi protein - 2-4%;
 • mineralne soli - 0,84%;
 • vitamin C - 20-90 mg.
Ova vrsta kupusa nije prikladna za dugotrajno skladištenje i fermentaciju.. Svježe se koristi kao salata. Ovo povrće možete koristiti za kuhanje juhe od kupusa. Prženi listovi kupusa savojke poslužuju se kao zasebno jelo, a kuhani se mogu koristiti kao prilog i nadjev za torte.

Dali si znao? Savojski kupus vrijedniji je prehrambenim svojstvima od bijelog kupusa.

Uzgoj savojskog kupusa putem sadnica

Općenito, ne postoje posebna pravila o uzgoju savojarskog kupusa u zemlji - poljoprivredna tehnologija slična je uzgoju bijelog kupusa. Obično se uzgaja kroz sadnice. Ako su sadnice jake i zdrave, tada možete očekivati ​​dobru žetvu..

Kada sijati za sadnice

Vrijeme sjetve određuje se osobitošću sorte kupusa. Rano sazrijevanje sorti se sadi u drugoj dekadi ožujka, srednje zrele sorte - od sredine ožujka do sredine travnja, a kasne - početkom travnja.

Klimatske karakteristike također se uzimaju u obzir pri uzgoju sadnica. Razdoblje sadnje sadnica u krevetima izravno ovisi o tome. Tipično je to razdoblje 30-50 dana.

Tlo za uzgoj sadnica

Za dobru žetvu savojskog kupusa trebate razmotriti njegovu biologiju.. Dakle, ova vrsta kupusa je hladno otporna i fotofilna, dobro podnosi vlagu, ali postavlja posebne zahtjeve na tlo.

Da bi se savojski kupus na otvorenom polju osjećao ugodno, tlo za sadnju treba biti mekano, ali ne previše labavo. Glavna komponenta tla - treset - treba biti prisutna u najboljoj količini (najmanje 80%).Pored toga, u tlo trebate dodati pijesak (oko 5%) i sodu zemlju (20%). Kako bi se poboljšala kvaliteta sadnica i osigurala dobra plodnost, kompost (mješavina humusa) dodaje se u zemlju. Za svaki kilogram smjese tla preporučljivo je dodati žlicu pepela - poslužit će i kao gnojivo i kao zaštita od crne noge.

Važno! Ne možete uzeti zemlju s mjesta za sadnice - mogu biti štetočina i infekcije koje mogu biti pogubne za mlade sadnice.

Predsjetvena obrada sjemena

Da bi se očistile sjemenke kupusa savojke, potapaju se u vruću (50 ºC) vodu 1/3 sata, a zatim na 2 minute u hladnu vodu. Nakon toga se uzorci sjemena suše. Ovaj postupak će omogućiti da sjeme brže klija..

Ako je sjeme kupljeno od pouzdanog dobavljača, ovaj postupak nije potreban - liječenje je najvjerojatnije već provedeno. Da bi se povećala otpornost na smrzavanje kulture, prije sadnje sjemenki kupusa savojke za sadnice namočite se jedan dan u vodu s temperaturom od +2 ºC. Klijanje takvih sjemenki traje do tri godine..

Važno! Posebna boja sjemena koja se prodaje u trgovinama ukazuje da su prošli tečaj pripreme za sadnju.

Sjetva sjemena za sadnice

Mnogi vjeruju da će, ako se tlo i sjeme pravilno pripreme, rezultat sadnje biti nevjerojatan. Međutim, ovo je mišljenje pogrešno. Morate ozbiljno pristupiti sjetvi, jer ovisi o tome koliko će uzgojeni savojski kupus odgovarati opisu sorte.

Sjeme savojskog kupusa treba posaditi u 3 faze, u razmaku od 4 dana. Sjeme se sadi u posude ili pojedinačne šalice do dubine od 1 cm.

Prije i nakon sjetve, zemlja se obilno zalijeva do pojave izdanaka. Čim se sadnice izleže, zalijevanje treba smanjiti..

Uvjeti i briga o usjevima

Kompetentno uzgojene sadnice su ključ za dobru žetvu u budućnosti. Nakon što su se pojavili prvi izdanci (oko 5 dana), prorjeđuju se tako da je udaljenost između njih 2 cm.

Ključ jake sadnice je pravo osvjetljenje. Dnevno vrijeme za sadnice treba biti 14-15 sati. To jest, prije nego što dođe vrijeme za ronjenje savojskog kupusa, sadnice moraju biti dopunjene rasvjetom. Za to možete koristiti jednostavnu fluorescentnu svjetiljku.. Zalijevanje sadnica treba biti redovito i u malim obrocima, dajući gornjem sloju vrijeme da se osuši. Temperatura vode za navodnjavanje trebala bi biti 2-3 stupnja viša od temperature tla. Nije dopušteno presušenje niti poplava zemlje - tlo mora biti stabilno vlažno. Nakon svakog zalijevanja tlo je potrebno malo popustiti kako voda ne bi stagnirala.

Važno! Stajaća vlaga može dovesti do razvoja bolesti i propadanja korijenskog sustava..
Optimalna sobna temperatura prije pojave sadnica savojskog kupusa je 18-20 ºC. Nakon pojave izdanaka, temperaturu treba mijenjati: + 15-16 ºC tokom dana i + 8-10 ºC noću. Takva temperaturna razlika isključit će izvlačenje sadnica, omogućit će očvršćivanje sadnica savojskog kupusa i olakšati sadnju u krevetima i brigu o njoj u budućnosti..

Kao i mnoge kulture, Sadnice savojskog kupusa trebaju se hraniti. Izvodi se u nekoliko faza:

 1. Nakon izbora - jednom tjedno. Koristi se amonijev nitrat (2 g), kalijeva gnojiva i superfosfat (4 g), otopljen u litri vode. Ovaj dio je dovoljan za 50-70 sadnica.
 2. 2 tjedna nakon odabira. Elementi se uzimaju isto, samo se njihova koncentracija udvostručuje.
 3. 2-4 dana prije sadnje u otvoreno tlo. Koriste se kalijeva gnojiva (8 g), superfosfat (4-5 g), amonijev nitrat (3 g), razrijeđeni u litri vode.
Možete koristiti gotove preljeve.

Važno! Da bi se izbjegle opekline, tlo je potrebno zalijevati prije gnojenja..
Otvrdnjavanje sadnica je jednako važno. U tu svrhu, 8-10 dana prije sadnje na gradilištu, potrebno je provesti sljedeće operacije:

 • u prva dva dana dovoljno je otvoriti prozor 3-5 sati u sobi u kojoj se uzgaja sadnica;
 • nekoliko dana trebate izvaditi sadnice vani, prekrivajući gazom od izravne sunčeve svjetlosti;
 • na 5-6. dan treba smanjiti učestalost zalijevanja, ali tlo se ne smije osušiti, a sadnice treba cijelo vrijeme izlagati na ulicu prije sadnje.

Zaronite u pojedinačne posude

Nakon 7-8 dana, kada sadnice narastu i ojačaju, treba ih zaroniti i posaditi u kasete na udaljenosti 3 cm jedna od druge. Sadnice trebate produbiti do kotiledona.Dobre sadnice ne bi trebale imati više od pet lišća. Slabe, bez gornjeg bubrega i sadnica pogođenih gljivicama, izbacuju se prilikom branja.

Nakon dodatna 2 tjedna sadnice se moraju presaditi u zasebne posude (šalice) uz prethodno liječenje slabom otopinom bakrenog sulfata. Možete koristiti drugi lijek koji će pomoći u zaštiti sadnica od gljivičnih bolesti..

Dali si znao? Sadnice možete uzgajati bez branja. U tom se slučaju sjeme odmah sadi u šalice ili male posude..

Sadnja sadnica savojskog kupusa na otvorenom

Pravilno uzgojene sadnice nisu sve što treba znati o uzgoju savojskog kupusa. Da biste dobili pristojnu žetvu, morate uzeti u obzir pravila za uzgoj u vrtu..

Kada posaditi sadnice na mjestu

Savijski kupus sadi se na gredice u svibnju (s obzirom na klimatske uvjete, ovo se razdoblje može promijeniti). Oblačno ili večernje vrijeme odabrano je za transplantaciju.

Sadnice prije sadnje na krevetima trebaju biti visine 15-20 cm, tamnozelene boje, imati dobro razvijeno korijenje, a ne suhe stabljike i 4-7 listova.

Mjesto za savojski kupus

Odabir pravog mjesta za uzgoj savojskog kupusa ne samo da će ga lakše skrbiti, već će vam omogućiti i dobru žetvu.

Sadnice je bolje saditi na područjima gdje su prethodno uzgajane žitarice ili mahunarke. Sadnice dobro rastu na mjestima gdje su rasli krastavci, luk, krumpir, repa i rajčica. Ne uzgajajte savojski kupus odmah nakon repa, rotkvice, repa, rotkvice, rutabagas, vodenica.

Važno! Ne preporučuje se uzgoj savojskog kupusa na jednom mjestu više od tri godine zaredom.
Najbolje tlo za ovu kulturu je ono koje je u stanju dugo zadržati vlagu (ilovasta, pjeskovita, neutralna, sododol-podzolna). Nije pogodno za uzgoj tla s visokim udjelom gline.

Mjesto gdje će kupus rasti treba biti dobro osvijetljeno i prostrano.

Tlo za sadnju priprema se u jesen: duboko se oranica, primjenjuju organska (kompost, stajski gnoj) i mineralna (superfosfat, kalijev klorid) gnojiva. U proljeće se zemlja hrani amonijevim nitratom tako da se na kupusu formira puna glava.

Važno! Povoljno tlo za savojski kupus trebala bi biti niska kiselost (5-5,8 pH). Da bi se smanjila kiselost, vapno se dodaje u tlo svake 3-4 godine.

Postupak i shema sadnje

Područje na kojem se planira sadnja sadnica treba posipati suhim tlom ili organskim kompostom (zdrobljeni korov). Oni će pomoći vlazi da ostane u tlu, pružit će kupus hranjivim tvarima, zaštititi ga od korova i stvaranja zemljine kore..

Rupe za sadnju sadnica moraju se oblikovati na udaljenosti od 40 cm jedna od druge. Najbolje je saditi sadnice u šabloni - to pruža više prostora.

Dubina rupe trebala bi odgovarati visini šalice ili zidova spremnika u kojem je rasla sadnica. U nju se ulije oko litra vode i sadi se sadnica. Sadnice posipajte tlom donjim listom.

U početku, mladi kupus treba zaštititi od sunca (hlada).

Njega i uzgoj savojskog kupusa

Uzgoj savijenog kupusa neće uzrokovati probleme ako se sjetite da takva biljka voli vlagu, labavljenje tla, hranjenje, svjetlost i prostor.

Zalijevanje, korenje, labavljenje i osipanje

Savojski kupus voli zalijevanje, ali puževi također vole vlagu. Stoga se ne preporučuje navodnjavanje ovog usjeva na kraju vegetacijske sezone..

Nakon što se glava kupusa zaveže, ne preporučuje se zalijevanje prskanjem ili odozgo. Zalijevanje treba provoditi isključivo u korijenu. Ulazak vlage u cvasti može uzrokovati sluzavu bakteriozu, a usjev će izgubiti.

Za vrijeme sušnih razdoblja preporučljivo je vlažiti zrak prskanjem kupusa (svakih 15 minuta tijekom vrućih sati).

Ne zaboravite na labavljenje prilikom skrbi za savojski kupus - ovaj postupak omogućuje kisiku da bolje dospije do korijena. Otopljanje treba provoditi redovito kako bi se oblikovali bočni korijeni. A za dobar rast potrebno je očistiti područje od korova..

Dali si znao? Postoji popularna mudrost: kupus voli vodu i lijepo vrijeme..

oplodnja

Da bi se ubrao usjev koji se može hvaliti prijateljima, kultura se mora hraniti. Organske tvari (stajski gnoj, kompost, humus) koriste se kao gornji preljev za savojski kupus. Često se gnojiti drvenim pepelom.

Top-dressing primjenjuje se tijekom cijele sezone:

 1. Tijekom slijetanja. Zatim u rupu dodajte žličicu pepela i uree.
 2. 2 tjedna nakon sadnje sadnica u krevetima. Ako je sjetva obavljena odmah sjemenkama, bolje je oploditi nakon 3 tjedna. Za to se koriste mullein i urea koji se razrjeđuju u vodi (0,5 litara mulleina i 1 žličica uree na 10 litara vode).
 3. 12 dana nakon posljednjeg hranjenja. Kao gnojivo koristite 2 žlice. žlice nitroammophoske (NPK) razrijeđene u 10 litara vode.
Dušikovi spojevi sadržani u tlu izravno utječu na rast kupusa, pomažući u dobivanju vegetativne mase i formiranju glavice. Nedostatak dušika ukazuje na požutele donje listove, koji kao rezultat odumiru. Ako ne gnojite na vrijeme, možete zaboraviti na žetvu, a nedostatak kalija utječe na boju listova, koji se također počinju sušiti na rubovima. Manjak kalija nadoknađuje se kalijevim gnojivima dodanim za navodnjavanje.

Važno! Ne prelijevajte savojski kupus fosfornim gnojivima - to potiče rano cvjetanje.

Liječenje i zaštita od bolesti i štetočina

Naravno, bolesti i štetočine (gusjenice, škampi, kupusne muhe, buhe, lisne uši) ne doprinose dobroj žetvi, pa redovito trebate pregledati savojski kupus na njihov izgled i odmah poduzeti mjere za uklanjanje.

Ne preporučuje se prerada kupusa s kemikalijama. - bolje je pripremiti otrov sami, koristeći pri ruci sredstva.

Najopasnije za savojski kupus je prekomjerno zalijevanje, što razvija bolest poput "crne noge". Za liječenje možete gnojiti tlo otopinom "Fundazola".

Skupljanje i skladištenje savoskog kupusa

Rane sorte mogu se bereti prvi put u lipnju, a srednja sezona u kolovozu.Ako se savojski kupus uzgaja za zimsko skladištenje, bere se prije mraza. Na taj se način osigurava bolje skladištenje. Savojski kupus pohranjuje se nešto lošije od bijelog kupusa, pa ga mora čuvati na policama ili u kutijama raspoređenim u jedan red.Da biste produžili rok trajanja, držite temperaturu na -1-3 ° C.

Kao što vidite, uzgoj savojskog kupusa nije težak proces. Dovoljno je samo upoznati se s karakteristikama biljke, kompetentno uzgajati sadnice i provoditi redovitu njegu.


Recenzije: 79