» » Uzgoj gljiva na panjevima

Uzgoj gljiva na panjevima

gljive kamenica na panjevimaU prirodi gljivice parazitiraju na krošnjama drveća. Njihovi se micelijski filamenti mogu širiti na velike udaljenosti. Površina micelija u odrasloj dobi kreće se od 10 m2 do 15 m2, ovisno o vrsti gljive. Ostrige gljive su gljive koje su nepretenciozne za uvjete uzgoja. Njihove spore zaraze listopadno drveće. Micelij se može širiti na slamu žitarica poput pšenice, kao i na piljevinu breze ili hrasta.

Na njihovoj ljetnoj kućici gljive se uzgajaju na panjevima. Koriste drva pripremljena prije mjesec dana. Trupci su i dalje vlažni i kora se lako može ukloniti s njih, ali većina je panja već suha. Takvo je drvo idealno za razvoj micelija gljiva..

Gljivične spore mogu zaraziti zdrava stabla u vrtu. Ako se micelij proširi na voćke, tada će se njihov prinos značajno smanjiti, a tri do četiri godine nakon zaraze stablo će umrijeti. Stoga se panjevi sa sporama gljiva postavljaju daleko od vrta u zasjenjeno mjesto, na primjer, ispod zida kuće..

Priprema panjeva

Za uzgoj gljiva trebate pripremiti drva. Stupci promjera 25 cm i duljine 50 cm zaraženi su sporama, a panjevi su izrezani na tri dijela. U prvom rezu napravljeno je nekoliko rupa.

Koristite bušilicu. Vrlo je teško izbušiti rupe konvencionalnom mlaznicom s tintom, jer je drvo još uvijek mokro. Dubina rupa mora biti najmanje 5 cm.

S druge strane rezane pile s kružnom ili benzinskom pilom napravljeno je nekoliko uzdužnih i poprečnih rezova iste dubine. Dobit ćete svojevrsnu mrežicu. Nokti su čekići duž promjera trupaca, čije su glave uklonjene kliještima. Zatim čine nekoliko jednostavnih koraka:

  • prvi dio trupaca ispunjen je micelijem;
  • zatim se postavlja u pripremljenu rupu s rupama prema dolje;
  • na prvi dio trupaca nanosi se sloj micelija;
  • pokriti drugim dijelom panjeva;
  • nanosi se drugi sloj micelija;
  • pokriti zadnjim dijelom panjeva.

Spojevi trupaca omotani su trakom kako bi se micelij zaštitio od mravi. Kako bi spore klijale i dale plodno tijelo, panjevi zaraženi micelijom postavljaju se u zasjenjeno mjesto na mjestu. Nakon dva mjeseca možete sakupljati gljive kamenica, pod uvjetom da su trupci stalno navlaženi. Zalijevaju se svaki tjedan..

Postavite kapljično navodnjavanje za panjeve. Tada panjeve ne treba prati do berbe. Pomoću bušilice za pero napravite utor u trećem dijelu trupaca za promjer vrata plastične boce. Odrežite dno boce, stavite je u udubljenje i napunite vodom.


Recenzije: 151