» » Tehnologija proizvodnje micelija (micelij): kako uzgajati micelij kod kuće

Tehnologija proizvodnje micelija (micelij): kako uzgajati micelij kod kuće

Prvi put učimo što je micelij na časovima biologije, ali mnogi ne razumiju u potpunosti zašto ga je potrebno uzgajati i u čemu se koristi. U ovom ćemo članku razmotriti kako uzgajati micelij gljiva, detalje uzgoja micelija, a prije svega, shvatit ćemo za što je riječ..

Što je micelij i zašto ga uzgajati

Često se micelij naziva i micelij, da vidimo o čemu se radi. Micelij je vegetativno tijelo gljiva. Micelij se u svojoj strukturi može razlikovati po prisutnosti ili odsutnosti pregrada između stanica, stoga se micelij sastoji od tankih, razgranatih niti koje se zovu hife, kao i jezgra i septa (ovisno o vrsti micelija: ceenotični ili septatni).

Dali si znao? Micelij domaćih gljiva ne može se jesti samo, već i piti, poput kombuke.
Zahvaljujući dostignućima moderne znanosti, uzgoj micelija kod kuće pomoći će dobiti žetvu gljiva bez puno poteškoća. Ove gljive imaju ne samo visok ukus, već su i dobri pomagači prirode, jer doprinose ranom razgradnji mrtvih stabala. osim, iz običnog micelija možete započeti s proizvodnjom takvih kultiviranih vrsta gljiva kao šampinjoni, medane agarice ili gljive kamenica ili, sadnjom micelija u otvoreno tlo, s vremenom, žetvom porculana.

Miceliji

Prije izrade micelija morate točno znati koja vrsta micelija iz gljiva se najbolje koristi za uzgoj. Već smo shvatili da se micelij gljive može razlikovati prema vrsti unutarnje strukture, te činjenicom da se ove dvije skupine nazivaju koenotički micelij i septički micelij..

Postoji još jedna klasifikacija koja se temelji na vrsti prehrambene osnove micelija, ovdje se može razlikovati micelij zrna, micelij supstrata i tekući micelij. Svaku od ovih vrsta možete napraviti kod kuće. Svaka ima svoje prednosti i mane. Tako, na primjer, supstrat gljive micelij polako raste kod kuće, ali može se bolje skladištiti. Što se tiče micelija zrna, ova vrsta se ne može ukorijeniti na drvu, a rok trajanja mu nije dug - tekući micelij koristi se vrlo rijetko zbog povećanih potreba ove vrste za sterilnošću, uvjetima.

Važno! Micelij zrna preferira sterilizaciju zrna, međutim, ako postupak ne uspije, pojavit će se plijesan što će negativno utjecati na prinos gljiva.

Kako organizirati mjesto za uzgoj micelija

Sasvim je moguće dobiti micelij gljiva na svom mjestu, ali prije nego što ga uzgajate kod kuće, morate stvoriti neke uvjete za rast gljiva. Prvo na što treba voditi računa je mjesto uzgoja micelija gljiva. Važan uvjet ovdje je vlažnost, jer svaka gljiva najbolje raste na vlažnim mjestima, stoga, kako bi gljive mogle ugoditi žetvi, vlažnost mora biti na visokoj razini. Drugi čimbenik koji se mora uzeti u obzir pri odabiru mjesta za uzgoj micelija je temperatura, ovdje je važno pridržavati se svih pravila, izbjegavajući pregrijavanje biljaka.

Dali si znao? Ako temperatura u prostoriji poraste iznad 30 °C, micelij će umrijeti, a rast može usporiti na temperaturama ispod sobne temperature.
Bolje je odabrati mjesto za micelij, ne samo tamo gdje se održava sobna temperatura, već i takvo da se ne događaju nagle promjene temperature, to će negativno utjecati na micelij. Također, ako razmišljate o tome kako nabaviti micelij u zatvorenom prostoru, morate voditi računa da je mjesto dobro osvijetljeno i s dobrom ventilacijom..

Tehnologija uzgoja micelija u zrnu

Uzgoj micelija iz žitarica kod kuće tehnologija je koja je vrlo popularna među beračima gljiva. Micelij zrna gljiva najčešće se izrađuje u posebno opremljenim laboratorijima, ali tehnologija izrade ne zahtijeva posebne materijalne troškove i napore. Razmislite kako to napraviti kod kuće. Ne postoji jedinstvena shema za izradu micelija kod kuće, svi jednostavno koriste tehnologiju koja najbolje odgovara.

Najjednostavnija tehnika je sljedeća:

 • U veliku posudu ili aluminijsku posudu izlijte zrno i napunite ga vodom tako da zrna prekriju 2-3 cm;
 • stavite na štednjak i kuhajte 30 minuta;
 • uklonite, filtrirajte i osušite na ravnoj ravnoj površini;
 • žito stavljamo u banke za 2/4;
 • sterilizirati staklenke u velikoj tavi;
 • staklenke bi se trebale ohladiti, a zatim u svaku položiti malu količinu micelija.
Prve znakove rasta micelija primijetit ćete već za tri dana - pojavit će se bijeli pahuljica, ali stvarno će micelij postati primjetan za tjedan dana. Nakon još jednog tjedna micelij se može sijati na slamu i započeti uzgoj gljiva.

Važno! Prije sadnje micelija u hranjivu podlogu mora se dezinficirati, a sve manipulacije najbolje je provesti pod svjetlošću kvarcne svjetiljke kako bi se spriječilo mikrobično onečišćenje micelijem.

Kako uzgajati micelij stabljike gljiva na kartonu

Postoji mnogo različitih načina uzgajanja micelija, od kojih je jedan uzgoj micelija na kartonu. Karton je jeftin i lako dostupan materijal. Osim toga, karton je izrađen od drveta, a micelij se na njemu bolje ukorijeni, a valoviti karton omogućit će budućim gljivama da dišu, što će pridonijeti razvoju micelija.

Tehnologija uzgoja micelija iz nogu gljiva na valovitom kartonu je jednostavna:

 • karton izrezan na komade bez natpisa mora se natopiti u toploj vodi sat vremena, iako ako duže ostane u vodi, neće biti gore;
 • pripremiti sjeme;
 • gljiva se mora rezati na vlakna oštrim nožem ili oštricom;
 • u spremniku u koji ćete saditi micelij, morate napraviti rupe da se višak vlage isprazni;
 • gornji sloj mora biti pažljivo uklonjen s kartona;
 • stavite gljive na karton i prekrijte slojem uklonjenim ranije;
 • Karton s materijalom stavite u spremnik, pritiskajući ih prema dolje;
 • spremnik mora biti prekriven polietilenom;
 • kod prvih znakova isušivanja kartona - navlažiti bočicom s raspršivačem;
 • svaki dan skidajte torbu za prozračivanje materijala.
Nakon nekoliko tjedana (u prosjeku od 3 do 6), karton će postati bijel i prerastao, a zatim se može presaditi u hranjivi medij.

Kao što vidite, uzgoj gljiva kod kuće je pristupačna aktivnost. Micelij će vam pomoći da berete gljive kod kuće bez ikakvih problema, glavna stvar je želja i strpljenje.


Recenzije: 168