» » Uzgoj gljiva u zemlji

Uzgoj gljiva u zemlji

Industrijska organizacija uzgoja gljiva, poput gljiva kamenica, šampinjona, bijele boje, skupa je i zahtijeva puno vremena i truda. Vrlo je teško pokrenuti takav posao samostalno. Međutim, to ne znači da uzgoj gljiva za svoj stol ne možete vježbati. A ako se naviknete, možete ih opskrbiti rodbinom, poznanicima, susjedima. A tko zna, možda ćete čak dostići prilično pristojan nivo prinosa - onaj koji će vam omogućiti da prodate višak.

Gljiva se sastoji od dva dijela - micelija (micelija) i plodnog tijela. Micelij je smješten u tlu i može se proširiti na desetke metara, poput paukove mreže, a ono što ljudi sakupljaju i jedu plodno je tijelo namijenjeno reprodukciji gljivica putem spore. Sve gljive trebaju tri važna uvjeta za plodnost:

  • dobra ventilacija bez propuha;
  • dovoljna hidratacija;
  • prikladan temperaturni režim - od 15 do 18 ° C za tijela voća i od 20 do 25 ° C - za micelij;
  • hranjiva supstrat.

Budući da gljive, za razliku od biljaka i životinja, nisu ni jedno ni drugo, a botaničari ih svrstavaju u zasebno Kraljevstvo, ne trebaju sunčevu svjetlost, što uvelike olakšava zadatak uzgoja. Istodobno, briga o gljivama prilično je teška zbog potrebe organiziranja dovoljnog stupnja vlage supstrata, organiziranja ventilacijskog sustava bez propuha i održavanja temperaturnog režima. A ako se treba postaviti ne u zatvorenom prostoru, već na otvorenom, onda to, iako vam omogućuje da riješite problem s ventilacijom, ali komplicira njegu u smislu zaštite od pregrijavanja i izravne sunčeve svjetlosti. Pa, dodaje se potreba za borbom protiv insekata štetočina. Jedna od prednosti uzgoja gljiva u zatvorenom je mogućnost berbe nekoliko puta godišnje..

Ostrige gljive

Gljive kamenica, kao i druge gljive, poželjno je uzgajati iz micelija koji se nudi na prodaju, jer je u prirodi vrlo teško dobiti micelij u potrebnoj količini i potrebnoj kvaliteti bez oštećenja hifa (micelijski filamenti, koji se sastoje od redova stanica povezanih s jednom školjkom). Prije nego što kupite micelij gljiva kamenica, morate pripremiti materijal na kojem bi trebao rasti. To mogu biti trupci ili drveni čips, ili vrećice piljevine, slame, suncokretove ljuske. Imajte na umu da ni čvrsti drvo crnogoričnog drveta, ni njegova piljevina nisu prikladni za klijanje gljiva kamenica..

Uzgoj gljiva od kamenica iz micelija u vrećicama.
Uzgoj gljiva od kamenica iz micelija u vrećicama.

Najbolje je drvo listopadno, od kojih je poželjno davati prednost mekim vrstama. Opet, kad odaberete supstrat, morate imati na umu da u prvoj godini na drvetu ove gljive neće dati vrlo visok prinos, jer micelij treba rasti, a stablo je za to prilično gust materijal. Međutim, počevši od druge godine, prinos gljiva kamenica povećava se dva, pa čak i četiri puta..

Micelij se prodaje u obliku drvenih štapića zapletenih micelijskim hifama, ili kao pakirani supstrat. Pri kupnji morate osigurati da je površina svijetla, po mogućnosti bijela ili blijedo ružičasta, ne presušena i bez vodenih kapi. Ne preporučujemo kupnju takozvanog "suhog micelija" ili spora materijala, jer od njega neće biti moguće uzgajati dobru žetvu. Micelij se kupuje u kasnu jesen ili u rano proljeće, na temperaturama ne višim od +3 ° C. Sve operacije s bilo kojim micelijem izvode se s rukavicama, jer je ovaj podzemni dio gljive vrlo osjetljiv na bakterijske infekcije i mikroorganizme koji su konkurentni u pogledu prehrane.

Bilo koji rastresiti supstrat mora se dezinficirati kuhanjem sat i pol do dva sata. Bolje ga je isprati prije dezinfekcije. Ni u kojem slučaju ne možete koristiti kalijev permanganat, vapno, bakreni sulfat za dezinfekciju, jer ih je nemoguće ukloniti iz podloge, a ti antiseptici uništavaju ne samo štetne mikrobe, već i stanice micelija. Zatim se supstrat istisne pod pritiskom 5-6 sati i stavi da se osuši na rešetki još 8-10 sati. Kao rezultat toga, supstrat bez protoka spreman za sjetvu micelija trebao bi težiti dvostruko više od suhog, odnosno njegov sadržaj vlage trebao bi biti približno 50-70%.

Špilja se priprema dva do tri mjeseca prije sjetve micelija. Njihov promjer bi trebao biti oko 40 cm, a visina - 50-70 cm. Te su dimenzije pogodne za namakanje prije sadnje, što je potrebno za uklanjanje soka sa stabala koji sprečava klijanje gljiva kamenica. Suha konoplja se natapa dvaput: prije sušenja i prije sadnje. Preporučljivo je sušiti drvo najmanje tri mjeseca. Na taj način pripremljene cijevi mogu donijeti (svaka) do 5 kg godišnje, a ovaj supstrat može se koristiti nekoliko godina, za razliku od rasutih tvari, pogodnih za samo nekoliko godina.

Uzgoj gljiva od kamenica na trupcima na otvorenom.
Uzgoj gljiva od kamenica na trupcima na otvorenom.

Spakirana vlažna podloga izlije se na vrh trupca, a zatim se konoplja postavi jedna na drugu, prekriva burlom ili plastičnom vrećicom. Drveni štapovi ubacuju se u utore do 10 cm dubine i promjera 1-2 cm, prethodno izbušene u drvu trupca, a zatim zatvaraju drvenom plugom. Loose micelij također se može drobiti na male komade koji se ulijevaju u brazde. Preporučljivo je zabiti vanjski otvor udubljenja kako ne bi došlo do gubitka vlage. Micelij će klijati od dva do četiri mjeseca, ovisno o temperaturi (hladnije, sporije), pa se konoplja ostavlja u zatvorenom prostoru (podrum, potkrovlje). Soba ne smije biti hladna ili vruća, temperaturu u njoj treba održavati na + 15 ... + 25 ° S. Zidovi, stropovi, podovi, vrata i prozori moraju se tretirati vitriolom ili ružičastom otopinom kalijevog permanganata. Zapamtite da gljive ne vole visoku razinu ugljičnog dioksida, stoga morate dobro organizirati ventilaciju..

Sjetva micelija u vrećice sa slobodno tekućim supstratom na mnogo je načina slična gore. Samo se micelij sije u slojevima, naizmjenično s mokrim supstratom i natapa se dok se vreća puni. Ako se micelij kupuje na štapovima, onda ih se jednostavno gura kroz utore u vrećici, a zatim ih prekriva podlogom. Nužno je napraviti rupe u vrećici promjera 1-2 cm na udaljenosti od 15-20 cm jedna od druge, tako da, prvo, micelij diše, i drugo, tako da ima gdje klijati za voćna tijela.

U proljeće svibnja biraju mjesto u vrtu, zaštićeno od sunčevih zraka i dodaju trupce u uspravnom položaju. Preporučljivo je dno rupe uliti vodom, a tlo oko trupaca posipati pepelom. Jednom tjedno konoplju se zalijeva, a nakon završetka plodovanja prekriva se opalim lišćem, a micelij počiva do proljeća. Drvosječa s micelijem pogodna je nekoliko godina, otprilike 3-4 godine. A od njih će se s jedne konoplje moći dobiti 3 - 5 kg gljiva. Vreće i trupci mogu se ostaviti u zatvorenom prostoru. Glavna stvar je ne zaboraviti na ventilaciju, temperaturu i vlagu, osiguravajući dovoljno zalijevanje.

Šampinjoni

Ova gljiva ima visoki prinos i može uroditi plodom tri i pol mjeseca, tijekom kojih je moguće prikupiti do sedam žetve. Intervali između berbe kreću se od 4 dana do tjedan dana, a micelij tvori najveću masu plodnih tijela u prva tri plodovanja. Micelij se prodaje kompost i, poput gljiva kamenica, u zrnu. Budući da se micelij razmnožava u tlu, a ne na drvenim ostacima, supstrat za gljive priprema se na malo drugačiji način. Pri uzgoju šampinjona najvažnije je zapamtiti da plod donosi vrlo visoku (do 90%) vlažnost i prilično niske temperature (+ 15 ... + 18 ° C). U tom smislu, najpovoljniji uvjeti za uzgoj šampinjona mogu se stvoriti samo umjetno. Na otvorenom terenu žetva će se osigurati samo u proljeće i jesen.

Šampinjoni se najbolje uzgajaju u zatvorenom prostoru u tamnoj sobi.
Šampinjoni se najbolje uzgajaju u zatvorenom prostoru u tamnoj sobi.

Preporučljivo je staviti supstrat na otvoreno mjesto na takav način da se isključi izravni kontakt sa tlom, što se može postići, na primjer, širenjem suhog lišća kukuruza ili čak kartona. Inače, insekti štetnika i mikroorganizmi koji se nadmeću ometaju razvoj micelija i općenito mogu prouzročiti truljenje ili pokvarenje usjeva. Za 10 kg slame bez plijesni i truleži uzima se 3 kg konjskog gnoja (ima neutralnu kiselinsko-baznu ravnotežu, iako je pogodan i stari kravji stajski gnoj), 5 kg stajskog gnoja i 0,25 kg amonijevog nitrata. Saltpeter i izmet su izvori dušika potrebnog za sintezu proteina, koji su glavni građevni blok gljivice. Preporučljivo je uzeti najmanje 30 kg slame na 1 m2, a sve ostale komponente izračunati na temelju gornjeg omjera.

Priprema supstrata za sjetvu micelija provodi se na sljedeći način: slama se izmjenjuje slojevima stajskog gnoja, posipa se sjemenkama i ptičjim izmetom i vlaži, prikladno je napraviti najmanje 3 sloja slojeva. Zatim se dobivena hrpa prekriva polietilenom na vrhu, ostavljajući stranice nepokrivene. Veličina mjesta na kojem se priprema podloga mora biti najmanje 1,5 m od svakog

strane. Nakon tjedan dana svi se slojevi miješaju, ponovo navlaže s dodatkom krede 0,4 kg na 10 kg supstrata, nakon 5-6 dana može se dodati superfosfat (0,15 kg na 10 kg smjese), a nakon dva i pol tjedna miješanje s vlaženjem provodi se u posljednjem vrijeme.

Raspored iskopine za šampinjone.
Raspored iskopine za šampinjone.

Zatim ostavite 1,5-2 tjedna, tijekom kojih se odvijaju kemijski procesi s oslobađanjem velike količine topline ("izgaranje" organske tvari) i amonijaka. Kad temperatura u gomili padne na + 25 ° C, smjesa tla je spremna za sjetvu micelija. Micelij se može saditi u ovom supstratu u stakleniku, u podrumu i u zasjenjenom području ljetne kućice. Također, ako sredstva dopuštaju, moguć je i lakši način - kupite gotovu podlogu.

Micelij možete posaditi u celofanske vrećice, miješajući ga sa supstratom i napraviti proreze kako biste osigurali disanje. Gljive će izrasti na gornjoj površini, pa je poželjno uzeti široke vrećice. Na vrtnom krevetu u stakleniku ili na otvorenom, micelij se može saditi u slojevima, izmjenjujući sloj supstrata sa slojem micelija, ili u rupama dubine 15 cm i promjera 10 cm, prekrivenih slojem tla smjese na vrhu. Važno je zagrijati sobu na + 23 ... +25 ° S. I još jednom želimo vam skrenuti pažnju na organizaciju ventilacije, jer s viškom ugljičnog dioksida gljive rastu s malom kapom i dugim stabljikom. Prilikom zalijevanja nastojte izbjeći pretjerano vlaženje podloge. Trebao bi biti vlažan, ali ne mokar. Zimi odmaknite vrećice od zida kako se micelij ne bi smrzavao. Sjetite se također da joj treba odmor..

Bijele gljive

Porcini gljive, nazvane tako zbog nogu, koja ne potamni tijekom prerade (kuhanje, prženje, sušenje), najlakše je uzgajati u zemlji. Međutim, žetva će se pojaviti tek za godinu, ili čak dvije. Ali zbog vrijedne gljive, možete tolerirati, ali tada će se napori lijepo isplatiti. Za razliku od gljiva i šampinjona, gljive svinjetine vrlo su izbirljive u odnosu na supstrat, a ako koristite metodu sadnje gljive s micelija prikupljenog na mjestu rasta gljiva, ili uzgajanje micelija iz spore (ova metoda će biti opisana kasnije), tada trebate uzeti samo tlo iz toga mjesta na kojima ste uzeli materijal za klijanje.

Porcini gljive moraju biti pravilno izolirani kako micelij ne umire zimi.
Porcini gljive moraju biti pravilno izolirani kako micelij ne umire zimi.

Kada uzgajate na otvorenom području, preporučljivo je posaditi rogač pod drveće vrsta u blizini kojih su rasli, odnosno prvo ćete u zemlji morati uzgajati hrast, smreku, božićno drvce, bukve ili brezu. Možda, ako vaše mjesto ima šumu, tada će biti lakše posaditi micelij, koji je poželjno saditi u svibnju-lipnju ili kolovozu. Kupljeni micelij uzgaja se u tlu iste vrste listopadnih stabala. Prije sadnje potrebno je nekoliko sati dezinficirati mjesto dekocijom hrastove kore (na 1 litru vode, 30 g kore), koja se kuha 50-60 minuta, dodajući vode dok ključa do prvobitnog volumena.

Da bi se olakšala klijavost gljivica, potrebno je položiti treset pomiješan sa zemljom oko stabla ili u stakleniku, visina sloja je približno 2 cm. Prije toga tlo na mjestu sadnje mora se rezati na dubinu od oko 20 cm. Promjer reznog područja trebao bi biti veći od 1,5 m. Dakle, isključujete kontakt s mikroflorom koja je strana boletima. Micelij se na mjestu nalazi u komadima, između kojih ima razmak 20-30 cm. Sjetva se obavlja na takav način da se jedno pakovanje troši na jedno stablo.

vyrashhivanie-Gribov-na-dache-8

Odozgo je micelij prekriven malim slojem zemlje (negdje reda 5 cm) uzetom s dna izrezane zemlje. Zatim zalijevati. Zalijevanje treba provoditi kako ne bi erodirali tlo micelijem, to jest idealan način je kanta za zalijevanje s mlaznicom za tuširanje, u kojoj ima puno rupa. Količina vode je oko 2-3 kante za svaku sadnju. Ako želite održati konstantan sadržaj vlage u prostoru, na vrhu ga možete posipati slamom. Prije početka prvog mraza, cijelo područje s zasađenim micelijem prekriveno je smrekovim granama.

U slučaju da postoji želja za sadnjom ne kupljenog, već prirodnog, prirodnog micelija, mora se samostalno uzgajati. Da biste to učinili, u šumi se sakupljaju zdrave i neoštećene kapljice gljiva s promjerom većim od 10 cm. Ovi dijelovi stabljike stave se u kantu s mekom (kiša se može koristiti u tu svrhu) i gnječite rukom dok glatka. Ovisno o veličini šešira, može potrajati od pet do deset komada po kanti). Kapice ne možete čuvati dulje od 10 sati i također ih možete zamrznuti. Nerafinirani šećer koji se dodaje u vodu brzinom od 5 g na 1 litru vode pomoći će poboljšanju klijanja. Zdrava i spremna za sjetvu pulpe, kada se ispere, ima blago zelenkast ton. Otopina je filtrirana kroz grubo sito. Ova voda sadrži najveći dio spora iz kojih će izrasti micelij..

Voda sa sporama (1,5-2 litre na 1 m2) izlije se na tlo koje se priprema za uzgoj gljive, to jest na područje s odrezanim gornjim slojem, a preostala masa nakon naprezanja se položi na vrh, a zatim se područje prekriva zemljom uklonjenom s parcele oko stabla. Zapamtite da se ne smije zauzimati sam vrh zemlje, s travom i štetočinama. Nakon gornjih postupaka, zalijte područje sa četiri do pet kanti vode, a zatim obložite slamom. I u prvom slučaju (pri sadnji kupljenog micelija), a u drugom (sa šeširima), morate osigurati da se zemlja ne osuši, odnosno zalijevati u nedostatku kiše jednom tjedno i pol. Prve gljive, kao što je već spomenuto, pojavit će se za nekoliko godina..

Kao što ste vjerojatno već primijetili - što je gljiva vrijednija u svojim kvalitetama, što je ukusnija, to više truda i strpljenja trebate uložiti da biste je uzgojili. Međutim, sve se to nagrađuje dobrom žetvom, uzgojenom vlastitim rukama. Složite se da je vrijedno toga.

Video: Kako uzgajati gljive u zemlji?


Recenzije: 119