» » Kako napraviti eliksir za biljke, recepte za stimulanse rasta

Kako napraviti eliksir za biljke, recepte za stimulanse rasta

U posljednje vrijeme sve više vrtlara i vrtlara razmišlja o organskom uzgoju. Međutim, s obzirom na trenutno ekološko stanje, nijedan usjev neće donijeti dobru žetvu bez obogaćivanja tla i gnojidbe biljaka. Ali postoji izlaz - to su hranljivi eliksiri i stimulansi rasta, koji možete napraviti vlastitim rukama od improviziranih prirodnih materijala..

Vrtni eliksir

S dolaskom jeseni može se promatrati kako se uništava nerazumno vrijedan organski materijal - opalo lišće, grane, vrtni vrhovi. Umjesto da se spaljuju ili bacaju u kante za smeće, sve može biti izvrstan materijal za izradu hranljivih vrtnih eliksira..

Pepeo

Ovaj vrtni eliksir bogat je mnogim elementima u tragovima, uključujući dušik, fosfor i kalij, koji su neophodni za biljke. Iskusni ljetni stanovnici već dugo znaju o blagotvornom učinku pepela i hraniti biljke njime prilikom sadnje, jer dobar razvoj kulture ovisi o dušiku, kalij jača biljku i pojačava njezina zaštitna svojstva, a fosfor poboljšava kvalitetu usjeva.

Važno! Iako su organski aditivi prirodni i korisni materijal, treba ih unijeti na standardizirani način i vodeći računa o vrsti zasađenih kultura. Na primjer, hortenzija pepela je kontraindicirana, jer ovaj cvijet voli kisela tla..
Čudesni učinak pepela na krumpir odavno se primjećuje, štiti ih od bolesti i truleži i daje opipljiv porast urod. I pola kante pepela po sezoni za svaki grm grožđa omogućuje vam da ojačate njegovo drvo i sigurno preživite zimu. Osim toga, u početnoj se fazi pepeo dobro nosi s gusjenicama, šljamama, lisnim ušijem. Glavna stvar je ne propustiti trenutak i ne dopustiti da se štetnici previše razmnožavaju..

Kompost

Pravilno kuhani kompost sadrži najviše elemenata u tragovima i hranjivih tvari koje biljke zahtijevaju. Unosi potrebna gnojiva u tlo i normalizira njegovu kiselost. Prilikom pripreme komposta treba se pridržavati sljedećeg pravila: kompost mora imati dobru oksigenaciju, a to je moguće ako sazrijeva u hrpi, a ne u jami. Inače nastaje silaža visoke kiseline i kiselog mirisa. Kompost ima blagotvoran učinak ne samo na rast i razvoj povrća i voća, već i na prinos, ukus i održavanje kvalitete voćnih kultura.

Bit će zanimljivo znati - kako kompostirati u vrećama za smeće, i je li moguće oploditi vrt izmetom.

Biljni čaj

Jedna od vrsta vrtnih eliksira - biljni čaj - priprema se od običnih seoskih korova koji se unose u vodu. Da biste pripremili ovaj gornji preljev, nakon rezanja možete upotrijebiti najobičnije biljke - maslačak, koprivu, češnjak, djetelinu, pastirsku vreću, pa čak i travnatu travu. Ako dodate biljke jakog mirisa, na primjer, pelin, tansy, pastorke rajčice ili vrhove češnjaka, infuzija će također steći insekticidna svojstva. I mnogi štetoci će zaobići vašu stranicu..Za pripremu "biljnog čaja" možete koristiti bačvu od 200 litara (po mogućnosti plastičnu), u koju stavite korov i napunite ih vodom u omjeru oko 1: 1. Bačvu treba prekriti poklopcem ili folijom s rupama, staviti na sunčano mjesto i otopinu promiješati dugačkim štapom jednom dnevno. Za jedan ili dva tjedna biljni čaj će biti spreman. Spremnost se određuje činjenicom da otopina prestaje pjeniti i stječe trajan neugodan miris i žuto-zelenkastu boju. Čisti biljni čaj se ne koristi, koristi se njegova vodena otopina u kojoj jedan dio čaja čini 10 dijelova vode.

Saznajte kako koristiti treset, drveni pepeo, drveni ugljen, zec i konjski gnoj kao gnojivo.

Kada zalijevate biljke ovom otopinom, tlo se zasiće dodatnim organskim tvarima koje sadrže mnogo mikroorganizama i bakterija, te postaje živahnije i plodnije. Infuzija koja se nije koristila do kraja sezone, a sadrži gusti nasad povrća, može se koristiti za zalijevanje grmlja maline ili ribizle, ili začinjena kompostom. Iskusni vrtlari primijetili su da stalna uporaba biljnog čaja omogućuje uzgoj bilo kojeg povrća bez stajskog gnojiva i drugih gnojiva.

Važno! Pri polaganju biljaka za pripremu biljnog čaja ne treba uzimati bolesne ili otrovne primjerke. Budući da tvari i enzimi koji se oslobađaju iz njih ući će u tlo i mlade biljke i mogu nanijeti veliku štetu.

Što je EM

EM preparati učinkoviti su mikroorganizmi koji su enzimske gljivice, mliječna kiselina i fotosintetske bakterije, kvasac i aktinomicete.

Njihov zadatak:

 • poboljšanje tla, poboljšanje njegove strukture, priprema za proljetnu sezonu;
 • obnavljanje humusa, povećanje sadržaja korisnih mikroorganizama, ubrzanje raspada organske tvari;
 • pomažu u zaštiti biljaka od raznih bolesti i štetočina;
 • povećanje prinosa i poboljšanje okusa povrća i voća.
Ovi lijekovi mogu se kupiti u specijaliziranim prodavaonicama (na primjer, „Bajkal”, "Sjaj", „Preporod“) ili ga sami skuhajte kod kuće. Kupljeni proizvodi sadrže mikroorganizme u stabilnom neaktivnom stanju i mogu se dugo čuvati. Danas mnogi već odustaju od korištenja kemijskih gnojiva u korist EM-a. I koriste ove pripravke za predsjetvu pripreme sjemena, uzgoj sadnica, gnojidbu biljaka tijekom vegetacijske i jesenske obrade tla. Ležišta se obrađuju otopinom EM preparata u proljetnom razdoblju nakon topljenja snijega, kada se tlo zagrije na + 10 ° C (otprilike od travnja do početka svibnja).Svjetlost gnojiva

Kasnije se na temperaturama iznad + 15 ° C probude mikroorganizmi i korisne bakterije koje mogu biti nahranjene prirodnim organskim tvarima: kompostom, gnojem, prošlogodišnjim lišćem. Za nekoliko tjedana mikroorganizmi će se ukorijeniti u tlu, ravnomjerno rasporediti u gornji sloj, poboljšati rad tla i tada već možete saditi sadnice. Učinak korištenja EM ovisi o početnoj kvaliteti tla, klimi, režimu navodnjavanja i drugim čimbenicima. A ako neki ljetni stanovnici govore o pozitivnim promjenama tek u sljedećoj sezoni, drugi ih primjećuju nakon 2-3 tjedna.

Pročitajte i o, koja gnojiva primjenjivati ​​u jesen pod voćkama, kako koristiti narodne lijekove prilikom zaštite vrta i povrtnjaka od štetočina i što je kompostna jama.

EM recepti

Postoji mnogo uzročnika s aktivnim mikroorganizmima. Pogledajmo recepte za neke od njih..

Biljna infuzija s učinkovitim mikroorganizmima

 1. Napunite 1/3 250-litarske bačve nasjeckanim korovom i ljekovitim biljem, poput kamilice, šipka, plantaže, tansije, celandina, jagoda i drugih.
 2. U bačvu ulijte nekoliko kanti komposta i pola kante pepela, dodajte vodu u puni volumen bačve i rezervu za fermentaciju.
 3. Inzistirajte na smjesi dva tjedna i razrijedivši jedan dio smjese s deset dijelova vode, nahranite svaki grm 1-1,5 litara.

Video: priprema organskog gnojiva

Za mahunarke

 1. Na jedan kilogram zemlje dodajte čašu pijeska, žlicu krede ili vapna. Navlažite dobiveno tlo, sipajte u kantu i izravnajte.
 2. Prelijte šačicu mahunarki s dvije čaše vode, prokuhajte i ohladite. Hranjiva otopina je spremna.
 3. Operite ružičasto-bijele gomolje s korijena 5-6 cvjetova graška graška od zemlje i temeljito gnječite u posudi drvenom žlicom.
 4. Sve pomiješajte s 1/3 šalice hranjive otopine i sipajte na pripremljeno tlo. Pokrijte kantu folijom s nekoliko rupa i ostavite na toplom, zasjenjenom mjestu.
 5. Tjedan dana kasnije dobit ćete lijek s učinkovitim mikroorganizmima. Dalje, trebate ga osušiti u hladu i pohraniti do sljedeće sezone..
 6. Ako sadite, namočene sjemenke valjajte u EM preparat i posadite u vrt.
Dali si znao? Tlo je jedno od najvećih akumulacija biološke raznolikosti, a sadrži gotovo 30% života na našem planetu. Samo jedna žličica tla živi milijardama mikroba. A život rođen u tlu ima zamršene mreže međusobnih veza.

Starter kultura za brzo pečenje gnoja i komposta

 1. Ulijte suhi kvasac (0,5 pakiranja) toplom vodom (250 ml) sa šećerom (1 žlica) i dodajte piće fermentiranog mlijeka (250 ml).
 2. Napravite rupu u hrpi gnoja ili komposta i ulijte smjesu u nju.
 3. Svježi stajski gnoj zagrijavat će se otprilike dva mjeseca, a za kompost je dovoljno nekoliko tjedana.

Učinkoviti mikroorganizmi za pravljenje domaćeg komposta

 1. Inzistirajte na kombuči na slabo uzgojenom slatkasto crnom čaju ili biljnoj dekociji.
 2. Razrijedite je vodom, uzimajući 10 ml tinkture na litru vode.
 3. Zalijevanje prehrambenih otpadaka za kompost ili korištenje kao aditiv za organsko gnojenje sadnica i unutarnjeg cvijeća.

saznati, kako pripremiti hranu za kvasce, i nahranili je papar, rajčice i krastavci.

Biološka suzbijanje štetočina

Iskusni ljetni stanovnici aktivno koriste improvizirane biološke materijale u borbi protiv štetočina.

 1. Drveni pepeo. Biljke se tuširaju ili prskaju drvenim pepelom, a tlo oko sadnje se obrađuje. Bolje ga je isprazniti u rano jutro kada se pojavi rosa. Proizvod će zaštititi od lisnih uši, puževa, puževa, gusjenica, pepelnice, nematoda i ostalih štetočina. Prašina rupa pepelom zaštitit će korijenje jagoda od ličinki.
 2. Otopina pepela i sapuna. Koristi se za zaštitu od lisnih uši, križanih buva, bubrežnih moljaca, jabučnog moljaca i drugih štetočina. Biljke se uzgajaju u večernjim satima po suhom vremenu.
 3. Mješavina praha pepela i duhana. Dobra prevencija luka od oštećenja lukom i kupusom, rotkvicom, rotkvicom i repe - kupusova muha i krstaša.
 4. Infuzija ljuske luka i češnjaka. Pomaže protiv lisnih uši, voćnog moljaca, jabučnog moljaca, paukova moljaca i voćnog molja, lisnog crva, stabljike, mrkve, muha, ličinki buba. Drveće se uzgaja odmah nakon cvatnje i još par puta u razmacima od dva tjedna. Prskanje ove infuzije na plantaži krumpira pomaže zastrašivanju koloradskog buba.
 5. Oguljena banana oguliti. Uspješno odbija od lisnih uši. Vrijedno je staviti nekoliko komada oko biljaka i broj lisnih uši bit će znatno smanjen..

Kako vlastitim rukama pripremiti stimulator rasta za biljke

Da biste sami pripremili stimulanse rasta, morate potrošiti minimalni napor i slijediti neka pravila.

Kopriva

Jedna je od najpopularnijih biljaka i pomaže mnogim vrstama voća i povrća. Ima bogat vitaminski i mineralni sastav i povoljno djeluje na vegetaciju biljaka. Dakle, sastav koprive uključuje kalij, kalcij, magnezij i vitamin K, koji su neophodni za proces fotosinteze. Da biste pripremili stimulator rasta, trebali biste sakupljati zdrave primjerke koprive prije nego što se sjemenke pojave na njima, osušite ih u zasjenjenom i prozračenom mjestu i mletite..

Sljedeće što trebate:

 1. Stavite nasjeckanu suhu koprivu u posudu i dodajte vode u količini: litra vode za šaku koprive.
 2. Inzistirajte na otopini oko 7-10 dana, miješajući svaka dva dana. Da biste ubrzali fermentaciju, dodajte kvasci ili hranu starteru (u omjeru 1:20).
 3. Dodatak ljekovitog korijena valerijane ili 10 ml njegove ljekarničke tinkture pomoći će u uklanjanju neugodnog mirisa.
 4. Učinkovit i prirodan stimulans rasta spreman!
Infuzijom biljaka treba zalijevati biljke tijekom vegetacijske sezone svakih 7-10 dana nakon kiše ili zalijevanja. Stimulator rasta izlije se na tlo oko korijena brzinom 0,5-1 litre na jedan grm, ovisno o njegovoj veličini. Sjeme možete obraditi i prije sadnje. Za bolju asimilaciju stimulansa rasta područje možete prethodno zalijevati biljkama.

Gnojivo od koprive - prirodna pomoć biljkama.

aloja

Većina nas je svjesna ljekovitih svojstava aloje koja se koristi u mnogim receptima tradicionalne medicine i kozmetici. Ali vrijedne tvari i korisne osobine aloje, posebno njezina izvrsna regenerativna svojstva, idealni su za poticanje rasta biljaka..

Za samostalnu pripremu biostimulansa uzimaju se sočni listovi odrasle biljke i pripremaju se kako slijedi:

 1. Dobro isperite aloe toplom vodom, mijesite drvenom žlicom dok ne dobijete homogenu kašu u metalnoj posudi.
 2. Dodajte čistu vodu u spremnik u količini: na 1 litru vode otprilike 10 žlica pire aloe.
 3. Poklopite posudu poklopcem i ostavite da se infundira na hladnom hladnom mjestu oko 7 dana.
 4. Na kraju razdoblja kuhanja, dobiveni koncentrat razrijedite ohlađenom prokuhanom vodom pet puta.
 5. Spreman stimulator rasta.
U ovom biostimulatoru dobro je namakati reznice, lukovice i sjemenke prije sadnje, a također ga nanositi pod korijen biljke u količini od 0,5-1 litre.

Vrba

Još jedan odličan materijal koji potiče rast korijenskog sustava mnogih biljaka je vrba. Neki ljetni stanovnici napominju da njegovo rješenje u potpunosti zamjenjuje popularni lijek "Kornevin".

Za samostalnu pripremu stimulansa vrbe trebate:

 1. Izrežite grančice zdrave zelene vrbe i stavite ih u staklenku vode u sobi.
 2. Pojava korijena i intenzivna smeđa boja vode signaliziraju da je koncentrat spreman.
 3. Preostale grančice mogu se ponovno napuniti vodom, dok će infuzija vjerojatno steći strukturu poput želatine. Da biste koristili proizvod, koncentrat razrijedite vodom u omjeru 1: 1.
U ovom alatu trebate namakati sjeme i korijenje reznica 6-8 sati prije sadnje. Također, zalijevajte jame za infuziju vrbe prije sadnje sadnica u zemlju. Istodobno, količina stimulansa po biljci iznosi 0,5-1 litra..

Dali si znao? Tlo je najveći filter kroz koji godišnje prolaze tisuće kubičnih kilometara vode! Istodobno, tlo apsorbira magnezij, kalij, kalcij i druge vrijedne tvari u vodi i hrani biljke.

Dakle, sama priroda može nam pomoći obogatiti tlo, nahraniti biljke vrijednim elementima i uzgajati prekrasnu žetvu na našem mjestu. Osim toga, uporaba prirodnih materijala smanjit će količinu organskog otpada, pa čak i uštedjeti novac. Praktični rezultati pokazuju da je to pravi način, jer "zdravo tlo znači zdravu hranu i zdravu osobu"!


Recenzije: 115