» » Kako napraviti vlastite stimulanse rasta biljaka

Kako napraviti vlastite stimulanse rasta biljaka

Mnogi ljetni stanovnici koriste tretman sjemena prije sjetve raznim biostimulansima. Dobro dokazano Epin, Cirkon, Imunocitofiti i drugi lijekovi u trgovini. Međutim, vrlo blizu su nam prirodni stimulansi rast koji su sjajni za pripremu sjemena.

Promoteri prirodnog rasta
Prirodni stimulansi rasta

Radi se o soku krumpir i aloja, infuzija luk oguliti i pepeo, i također o med. Razmislite kako pripremiti prirodne lijekove, a zatim ih koristiti.

krumpir

Uzima se sok od krumpira da namoči sjeme, ali prvo gomolji moraju biti smrznuti. Nakon toga krumpir potpuno odmrznite, izrežite na komade i iscijedite sok. Možete koristiti prešu od češnjaka.

Iscijediti sok od smrznutog krumpira
Iscijediti sok od smrznutog krumpira

Smrznuti sok od krumpira sadrži veliku količinu korisnih tvari, uključujući biološki aktivne, koje imaju dobar učinak na klijanje sjemena. Sjeme treba namakati 6-8 sati, sjeme rajčica - do 12 sati.

aloja

Prije cijeđenja soka, aloe se mora čuvati na hladnom. Da bismo to učinili, odrezali smo odgovarajuće listove, zamotali ih u polietilen i stavili u hladnjak na 10-14 dana. Nakon toga se listovi aloe moraju rastrgati rukama i istisnuti gazom. Vrlo je nepoželjno rezati plahte nožem i, u principu, omogućiti kontakt s metalnim posudama ili drugim predmetima.

Prije namakanja sjemena razrijedite sok aloje vodom
Prije namakanja sjemena razrijedite sok aloje vodom

Sok od aloje poboljšava klijanje sjemena i imunitet biljaka. Za pripremu prije sjetve iscijeđeni sok mora se razrijediti vodom u omjeru 1: 1, a sjeme se treba staviti 4-6 sati. Međutim, ne preporučuje se svako sjeme namočiti u njemu. Aloe nije pogodna za tretiranje sjemena Luka, papar, celer. 

Infuzija luk oguliti i pepeo

Infuzija ljuske luka i drvenog pepela također je odličan stimulans za pripremu sjemena. Da biste ga pripremili, u posudu od pola litre prelijte šaku ljuske s kipućom vodom i dodajte 1 žličicu drvenog pepela. Otopina se mora ostaviti da se kuha 3 dana, nakon čega je spremna za upotrebu..
 

Infuzija luka-pepela dobar je stimulans
Infuzija luka-pepela dobar je stimulans

Ova infuzija obogaćuje sjeme esencijalnim mineralima i elementima u tragovima. Namočite u njemu 2-4 sata. Osim toga, infuzija pepela i luka može se koristiti za hranjenje sobne biljke i sadnice, razrjeđujući ga 1: 1 vodom.

Med

Otopina meda već se dugo koristi kao učinkovit stimulans rasta. Najlakše ga je pripremiti: 1 čajnu žličicu meda treba miješati u čaši tople vode. Otopina se ulije u tanjur, a sjeme se natapa u njoj 5-6 sati.

Namočite sjemenke u otopini meda 5-6 sati
Namočite sjemenke u otopini meda 5-6 sati

Važno je zapamtiti da prije namakanja sjemena u stimulansima morate ih pustiti da nabubre u običnoj vodi. A najbolje je koristiti ne onaj koji teče iz slavine, nego onaj koji je odmrznut. Dovoljno je da lopatom očistite čisti snijeg i pustite da se rastopi na sobnoj temperaturi.

Pred namakanje u otopljenoj vodi
Pred namakanje u otopljenoj vodi

U takvoj vodi sjeme se natapa nekoliko sati, a zatim se šalje u otopinu stimulansa. Prije sjetve sjeme se mora malo osušiti, a zatim postupiti prema poljoprivrednoj tehnologiji određene biljke..

Detaljno možete vidjeti postupak pripreme prirodnih stimulansa sami i kod kuće u videu. Pripremila ga je naša redovita autorica Tatyana (regija Tula).

Više o tretmanu predsjetve sjemena možete saznati iz sljedećih publikacija na našoj web stranici:


Na našem se kanalu redovito pojavljuju novi zanimljivi i korisni videozapisi o temama ljetnih vikendica: o uzgoju i reprodukciji biljaka, o kontroli štetočina, o izradi originalnih ukrasnih elemenata vlastitim rukama i o mnogo više. pretplatite se na kanal 7dach, da biste bili prvi koji su svjesni novih videozapisa, možete slijediti ovu vezu https://goo.gl/22MWwK


Recenzije: 139