» » Kako pravilno napraviti svoj kompost?

Kako pravilno napraviti svoj kompost?

Mnogi vrtlari i vrtlari pokušavaju se prebaciti na organsku poljoprivredu koja se temelji na prirodnoj plodnosti tla koristeći organsku tvar i kompost. Ali nije uvijek moguće kupiti visokokvalitetni humus, a još više što ne jamči da se on sastoji od potrebnih komponenti i da se održava u skladu sa svim uvjetima. Uostalom, ako zanemarite norme njezine pripreme, bio-gnojivo postaje uzgajalište korova, štetočina i bolesti.

Pravljenjem vlastitog komposta možete riješiti problem plodnosti tla na vašem mjestu. Uostalom, ovo organsko gnojivo nije hranjiva vrijednost niže od humusa. A za njegovu pripremu morat ćete koristiti isključivo biljne ostatke, koji se pod utjecajem topline i vlage raspadaju i pretvaraju u tamno smeđu biomasu s labavom strukturom. Proces kompostiranja od vrtlara će trebati malo truda, znanja i vremena..

Što je kompost i njegove uporabe

Kupovani kompost ne miješajte s vrtnim kompostom, jer se radi o potpuno različitim smjesama. Kompost je organska smjesa koja ne samo da pomaže biljkama potrebnu hranjivost, već i značajno poboljšava strukturu tla. Njegova priprema temelji se na procesu prirodne fermentacije zbog vitalne aktivnosti bakterija i zemljanih glista..

Stručnjaci ističu i druge prednosti korištenja bio-gnojiva na mjestu:

 • u glinenom tlu - poboljšava propusnost vlage;
 • u pjeskovitom tlu - sprječava prekomjerno isparavanje vode;
 • povećava broj korisnih mikroorganizama u tlu;
 • smanjuje financijske troškove za kupnju mineralnih gnojiva;
 • eliminira potrebu uklanjanja većine smeća sa mjesta.

Ovisno o sezoni, postoje određena pravila za korištenje komposta na mjestu:

 1. 1. U proljeće, prije sadnje glavnih usjeva, treba nanositi bio-gnojivo s brzinom od 10 litara na 1 metar površine, a na lošim tlima ta se stopa treba povećati na 15 litara, nakon čega slijedi kopanje mjesta. Kada se koristi u stakleniku kao podloga za zagrijavanje tla, sloj komposta treba biti najmanje 25 cm.
 2. 2. Ljeti se organsko gnojivo može koristiti kao hranjivi mulch, što će biljkama ne samo osigurati odgovarajuću prehranu, već i spriječiti prekomjerno isparavanje vlage iz tla. Može se koristiti i u obliku čaja od komposta. Da biste to učinili, vezajte 1 kg gnojiva u vreću s gazom i spustite ga u kantu s otopljenom vodom za infuziju, nakon 2 sata, rezultirajuća otopina mora se zalijevati.
 3. 3. U jesen možete dodati nezreli kompost u tlo, nakon čega slijedi kopanje po stopi od 10-15 litara na 1 metar površine. Tijekom zime proces raspadanja će završiti i do početka sljedeće sezone formira se plodno podnožje. Ako je potrebno, bio-gnojivo se u proljeće može ostaviti u podrumu za sadnju sadnica, ali za to ga treba prethodno presaviti u vreće i prosijati kako bi se uklonili zemljani crvi.
Napravite DIY mogućnosti izrade jama za kompost

Važne i nevažeće komponente

Postavite kompost na sigurnu udaljenost od izvora pitke vode (najmanje 20 m) i kod kuće (10 m).

Prije nego što započnete graditi hrpu komposta, trebali biste ispitati sastojke koje biste trebali i ne biste trebali koristiti. Doista, kvaliteta korištenih sastojaka ovisi o hranjivoj vrijednosti bio-gnojiva..

Korisne komponente za kompostiranje:

 • obrezati travu i korov prije stvaranja sjemena;
 • čaj od lišća čaja i kave nakon napitka;
 • drveni pepeo;
 • ostaci proizvoda koji nisu podvrgnuti toplinskoj obradi (ljuštenje od povrća i voća, ljuske jaja);
 • drvenasti izdanci i tanke grane;
 • papir, karton bez kemijskih boja;
 • prirodno perje i vuna;
 • piljevina, slama, suncokretove ljuske.

U slučaju sporog procesa razgradnje tijekom 2-3 godine, možete dodati dijelove zimzelenih i smrekovih iglica, kao i ptičje izmet i gnoj za životinje.

Ne preporučuje se korištenje sljedećih sastojaka za pripremu bio-gnojiva:

 • biljke pogođene gljivičnim i virusnim bolestima;
 • toplinski obrađeni biljni proizvodi;
 • korov sa zrelim sjemenkama;
 • pepeo i pepeo dobiven izgaranjem anorganskih tvari (ugljen);
 • biljke tretirane herbicidima;
 • višegodišnji zloćudni korov (sjeme čička, pšenična trava);
 • plastika i sintetički materijali;
 • kosti;
 • masti i ostaci mesa i mliječnih proizvoda.

Mnogi vrtlari također vole unositi izmet mesoždera i ljudi, ali stručnjaci kažu da je za njihovu sigurnu i cjelovitu obradu potrebno koristiti posebno dizajnirane kompostne zahode..

Kako napraviti svoju posudu za kompost od vrta?

Načelo polaganja kompostne gomile

Postoji puno metoda kompostiranja, ali princip je u osnovi isti. U početku se preporučuje polaganje drenažnog sloja malih grana ili lignified korova debljine 20 cm na dnu, a zatim položite glavne komponente. U ovom slučaju, preporučuje se izmjenjivanje organskog otpada sa slojevima zemlje, stajskog gnoja ili treseta, a nije ih potrebno zbijati. Tako će se očuvati pristup zraku za korisne mikroorganizme koji su uključeni u proces raspadanja. Ova se metoda smatra brzom i omogućava vam da sazrijete kompost u roku od 6-12 mjeseci.

Postoji nekoliko osnovnih pravila kompostiranja koja je potrebno uzeti u obzir:

 1. 1. Održavajte konstantan sadržaj vlage u smjesi. To omogućava ravnomjernu raspodjelu topline kroz gomilu komposta..
 2. 2. Svi zeleni dijelovi biljaka moraju se lagano osušiti prije polaganja. Postupak pomaže u izbjegavanju zakiseljavanja biljnog otpada.
 3. 3. Kompozitor se mora pokriti. To će ukloniti zamrzavanje i isušivanje gnojiva, a također će pomoći u održavanju potrebne mikroklime iznutra, pridonoseći aktivnom razgradnji ostataka.
 4. 4. Sve komponente komposta moraju se usitniti. To će uvelike ubrzati stvaranje hranjive smjese tla..
 5. 5. Izbjegavajte stavljanje kompostnih gomila u vrt. Iskusni vrtlari tvrde da su drveće i grmlje koje raste u blizini gomile sposobno svoje korijenje preusmjeriti na nutritivnu stranu i tako izbaciti sve hranjive tvari. Ako nema drugog mjesta, tada trebate postaviti određenu pregradu i dno kompotera prekriti pergamentnim papirom ili napraviti temelj od betona.
 6. 6. Kompost ne smije odavati uvredljiv trulež. Kako bi bio-gnojivo ne počelo neugodno mirisati i ne uzrokovati povezanost s trulim hrpom, potrebno je promatrati redoslijed slojeva, odnosno posipati organski otpad zemljom ili gnojem. To će omogućiti da se amonijak iz fermentacije pretvori u dušik, a ne da se oslobodi plina. Ako je neugodan miris, dodajte suhu travu, slamu ili piljevinu i pomiješajte hrpu.
 7. 7. Visina gomile ne smije biti manja od 1,5 metra, a mora se izmjeriti 30-60 dana nakon polaganja.
 8. 8. Kompost se mora okretati jednom u 2 tjedna. Ovaj postupak treba izvesti vilicom, smještajući sadržaj u susjedni odjeljak spremnika, a sljedeći put - obrnuto. To poboljšava izmjenu zraka i potiče rast korisnih bakterija. Kao rezultat toga, proces raspadanja će se ubrzati, a kompost će steći miris svježeg šumskog tla..
 9. 9. Pravilno pripremljeni kompost, kada ga stisnete u ruku, trebao bi povratiti oblik i ne oslobađati vlagu. Ako voda iz nje teče, onda je i ona zamrznuta. To se može eliminirati otvaranjem komposta na suho ili dodavanjem suhog treseta, tla ili stajskog gnoja..

Najbrži način kompostiranja je korištenje trave i opalog lišća. Najbolje je pripremiti ovu hrpu u jesen, stavljajući kiselo tijesto iz prethodnog komposta na dno, a smjesu obilno preliti biostimulantom, na vrh preliti sloj zemlje i prekriti tamnim filmom. Tijekom zime, komponente imaju vremena da se potpuno razgrade, a tada se gnojivo može koristiti već krajem svibnja.

Za kompost postoji i metoda sporog sazrijevanja. Za njega morate iskopati rupu koja nije previše duboka, ali široka. U nju je potrebno položiti grane, trule trupce i sjeckane ostatke drva. Ako je dostupno, može se dodati i biljojedni stajski gnoj. Dobivenu smjesu prekrijte slojem zemlje i ostavite da se raspadne. Nakon 2-3 godine, u jami se formira punopravno visokokvalitetno gnojivo.

Da bi kompost bio stalan, preporučuje se obilježavati ga godišnje tijekom tri godine, nakon čega se formira svojevrsni transportni uređaj..

Kako pravilno napraviti svoje vrtne krevete?

Kako ubrzati proces raspadanja?

Proces raspadanja organskih komponenti događa se u roku od 8-12 mjeseci, ali po želji, to se može ubrzati zalijevanjem slojeva kako su položeni i dalje pohranjeni posebnim otopinama. Oni su katalizatori koji aktiviraju procese biološke razgradnje.

Obavezno zalijevanje komposta

Najjednostavnija opcija je kompost zalijevati običnom vodom tijekom cijelog postupka skladištenja. To bi trebalo raditi najmanje jednom tjedno. Ali možete koristiti i otopinu šećera i kvasca izravno pri formiranju hrpe. Ovu mješavinu treba obilno navlažiti sa svim slojevima. Ovaj postupak potiče brzo zagrijavanje smjese, što potiče pojačanu preradu organske tvari.

Druga opcija temelji se na upotrebi infuzije koprive. Da biste ga pripremili, morat ćete samljeti zračni dio biljaka i napuniti ga toplom vodom u omjeru 2: 1. Dodajte 1 paketić suhog kvasca i ostavite na toplom mjestu 3-5 dana. Kad se fermentacijski proces zaustavi, potrebno je na vrhu izliti već formiranu kompostnu masu.

Najbrže rješenje je korištenje posebnih akceleratora, koji se prodaju u specijaliziranim prodavaonicama. "Baikal-EM1", "Tamir", "Vozrozhdenie" su se dobro dokazali. Nanošenje se vrši prema priloženim uputama.

Kako odrediti spremnost komposta?

Sazrijevanje komposta odvija se pod utjecajem određenih uvjeta. I stoga nije uvijek lako odrediti njegovu spremnost za daljnju upotrebu..

U isto vrijeme, stručnjaci preporučuju uzeti u obzir ne jedan znak koji označava sazrijevanje komposta, već prisutnost nekoliko istodobno:

 1. 1. Biljni otpad se ne može prepoznati u većem dijelu. Spremnost komposta može se odrediti njegovom homogenom strukturom i tamno smeđom nijansom, odnosno slojevi koji su nastali tijekom polaganja više nisu vidljivi u njemu..
 2. 2. Karakterističan miris. Zreli kompost poprima ugodan miris svježe iskopane šumske zemlje.
 3. 3. Screening bez ostataka. Gotov kompost može se odrediti propuštanjem gnojiva kroz vrtno sito. Ako postoje kvržice koje nije moguće prosijati, to znači da još nije sazrio.
 4. 4. Odsutnost crva. U početnoj fazi raspadanja temperatura u gomili raste, što privlači veliki broj zemljanih crva. Ali kada se postupak privodi kraju, u hrpi komposta ne ostaju biljni ostaci, koji prerađuju u humus. Stoga s vremenom napuštaju svoje domove..

Vrste

Postoji nekoliko osnovnih kompostara koje vrtlari koriste u svojim ljetnim vikendicama. Koji će koristiti, svatko samostalno odlučuje na temelju svojih mogućnosti i sklonosti.

Kutija izrađena od improviziranih sredstava s vlastitim rukama. Za to se često koriste drvene ploče, koje su pričvršćene na kutne stupove s razmakom od 10 cm, što osigurava dovoljnu razmjenu zraka unutar strukture. Vrh komposta može biti prekriven običnim crnim filmom ili proizvedenim poklopcem. Visina građevine mora biti najmanje 150 cm. Samostalna konstrukcija može biti nepomična ili prijenosna.

Kompost u vrećicama. Ova metoda je pogodna za vrtlare koji imaju vrlo malo slobodnog prostora u zemlji. Trebat će joj guste tamne plastične vrećice. Sloj sodre zemlje treba sipati s mjesta, a na vrhu staviti sitno sjeckani korov. Čitavu masu treba navlažiti vermikompostom ili bilo kojim drugim stimulansom. Zatim vrećice trebaju biti čvrsto zatvorene trakom nekoliko mjeseci. Nakon 3 mjeseca, iz ove mase dobit će se punopravno bio-gnojivo..

Profesionalni dizajni. Ovo je rješenje idealno za vrtlare koji su predani estetici i praktičnosti. Kompozitori su izrađeni od visokokvalitetnih materijala koji su u stanju izdržati povećana opterećenja bez gubitka svojih kvaliteta. Sada su proizvođači u mogućnosti ponuditi široku paletu opreme od najjednostavnije do složenije, koja može održavati određenu temperaturu u spremniku..


Recenzije: 183