» » Pteris

Pteris

Pteris

Paprati poput pteris (Pteris) izravno je povezan s obitelji pteris. Postoji oko 250 vrsta takvih biljaka. U prirodnim uvjetima nalaze se u suptropskim i tropskim regijama Tasmanije, SAD-u, Novom Zelandu i Japanu..

Takva biljka ima graciozne listove koji imaju različite veličine i konture. Postoje paprati sa zelenim lišćem, kao i raznobojni. Svih nekoliko vrsta pterisa koristi se za uzgoj kod kuće, a većina njih je prilično nezahvalna za njegu. Međutim, treba imati na umu da takva biljka treba visoku vlažnost. Stoga iskusni cvjećari preporučuju da se postavi u blizini s drugim biljkama koje vole vlagu.

Ako se ova spektakularna paprati pravilno zalijevaju, tada je prilično lako uzgajati je u zatvorenom..

Najčešća vrsta takve paprati naziva se Pteris cretica (Pteris cretica). Njegovi pernato odsječeni listovi dosežu duljinu od pola metra i imaju od 2 do 6 pari segmenata. U prirodi radije raste u šumi, na stijenama ili riječnim obalama. Na raspolaganju su mnogi vrtni oblici.

Pteris longifolia (Pteris longifolia)

Pteris longifolia (Pteris longifolia)

Njegovi pernati, tamnozeleni listovi imaju 20 do 30 pari perja. List listova je nešto duži od peteljke. U divljini se nalaze u šumama, kao i na padinama ili stjenovitim liticama.

Pteris klifoid (Pteris ensif ormis)

Pteris klifoid (Pteris ensif ormis)

Izgleda vrlo slično kretskom pterisu, ali ima tamniju boju lišća..

Drhtanje pterisa (Pteris tremula)

Drhtanje pterisa (Pteris tremula)

Ima vrlo duge listove (do 1 metar duge), koji su secirani i imaju ravne peteljke.

Briga za pteris kod kuće

Osvjetljenje

Preporučuje se odabrati dobro osvijetljeno područje, ali paprati je potrebno zasjenjenje od izravne sunčeve svjetlosti. Možete ga smjestiti u malu djelomičnu hladovinu. Pteris također može rasti u sjeni, ali njezino lišće neće biti tako ukrasno.

Temperaturni režim

U toploj sezoni temperature mu se kreću od 20 do 22 stupnja sasvim su pogodne za njega. Zimi može podnijeti pad temperature do 10-13 stupnjeva. Treba imati na umu da raznoliki oblici moraju biti zaštićeni od pada temperature manjih od 16 stupnjeva. Biljka ne voli nacrte.

Vlažnost

Voli visoku vlažnost, kao i sve paprati (osim peleta). S tim u vezi pteris treba redovito prskati mlakom i mekom vodom..

Kako zalijevati

Za navodnjavanje trebate koristiti isključivo taloženu vodu. U toploj sezoni trebate obilno zalijevati, a u hladnom - umjereno, ali ne smijete zaboraviti da supstrat mora uvijek biti blago navlažen. Pazite da u tlu nema stagnacije vode jer to može dovesti do stvaranja truleži na korijenima. Višak tekućine trebao bi brzo napustiti lonac.

Top dressing

Biljku morate hraniti od svibnja do kolovoza 2 puta mjesečno. Da biste to učinili, koristite tekuće gnojivo za ukrasne listopadne biljke (uzmite ½ dijela preporučene doze).

Kako presaditi

Potrebno je presaditi u proljeće i to samo kad je potrebno, na primjer, kada korijenje više ne stane u lonac. Morate koristiti blago kiselo ili neutralno tlo.

Zemljina mješavina

Za sadnju je pogodna zemljana smjesa koja se sastoji od lišća, sode, humusa i tresetnog tla, kao i pijeska, uzetih u jednakim omjerima.

Kako se razmnožava

Spore ili dijeljenje grma.

Štetnici i bolesti

Mogu se podmiriti štit, rjeđe - lisne uši i mealybug. Ne preporučuje se dodirivati ​​osjetljive listove pterisa, jer se oni vrlo lako oštećuju.

Video pregled


Recenzije: 82