» » Korisni savjeti o papratnoj njezi - venera za kosu

Korisni savjeti o papratnoj njezi - venera za kosu

dlaka Venera u divljiniDrevna legenda kaže da svi koji vide cvijeće paprat

, mogu pronaći pravu sreću. Ali u naše vrijeme zbog toga nije potrebno ići u šumu, jer se osjetljivi furnir kose (vrsta paprati) može uspješno uzgajati kod kuće. Iako kućanstvu neće dati bujno cvijeće, njegovo će zelenilo svježinu i razveseliti stambeno prebivalište. Ponekad se grane takve paprati koriste za stvaranje ekskluzivnih buketa za mladenku. A neki vrtlari sadnjuju biljku na osobnoj parceli.

Venera kosa u svadbenom buketuDrevni preci Venere kose uspijevali su u Južnoj Americi. Danas je cvijet čuda poznat gotovo cijelom planetu. Poznat je u Kanadi i Meksiku, SAD-u i Rusiji, na Krimu i na Kavkazu. Paprati se u svom prirodnom okruženju nalazi uz planinske potoke, slapove i često u klisurama između stijena. Zanimljivo je da je drugo ime biljke djevojačka, što znači vlažiti. Kad voda dospije na ploče od čipkanog lima, graciozno teče s njene površine ostavljajući samo lagani trag. Takva slatka biljka zaslužuje pažljivu pažnju prema sebi i pravilnu njegu..

Vanjski opis biljke "vila"

kapljice vode na venerovim listovima koseCvijet dame za kosu je vrsta paprati. Njeni dugi, graciozni izbojci prekriveni su minijaturnim uzorkom lišća s hidrofobnim slojem. Zahvaljujući tome voda se ne zadržava na njima, već slobodno teče na zemlju. Neke se sorte odlikuju dugim (oko 50 cm), svijetlo zelenim, izduženim lišćem.

Biljka naraste do 30 cm u visinu. Ima ljuskavi puzavi korijen duljine oko 70 cm. Na njemu je ogroman broj rizoida kojima je djevojačka dlaka-venera pričvršćena na površinu tla. Stabljika koja drži listove ima crnu nijansu i elastičnu strukturu. Segmenti se odvajaju od nje, svijetlo zelene boje u obliku minijaturnih ventilatora duljine 1 cm.struktura ploča lima

Na donjoj strani lisne ploče nalaze se džepovi u kojima su skriveni sori. Budući da su u tako ugodnom skladištu, zaštićeni su od vlage, tako da ne klijaju prije vremena. Vidljive su po suptilnoj zelenoj teksturi frontskog segmenta u obliku tamnih točkica. Paprati od furnira kose proizvode spore gotovo cijelo ljeto, počevši od kraja svibnja, i tako sve do jeseni.na stražnjoj strani lisne pločeBiljka se dobro ukorijeni u staklenicima i kod kuće.

Venera kose često se razmnožava dijeljenjem rizoma u dijelove. U prirodnom okruženju reprodukcija je moguća putem spora.

Praktični savjeti za njegu cvijeća

venerična transplantacija koseZalijevanje je od velike važnosti za život svake biljke:

  • pravodobno;
  • s individualnim pristupom;
  • redovita;
  • umjerena.

To se posebno odnosi na nježnu paprati. Tekućina treba biti na sobnoj temperaturi. Najbolja opcija je kišnica. Ako je kuća hladna, biljku treba zalijevati štedljivo kako bi se korijenje zaštitilo od truleži. odabir mjesta za djevojačku kosuZimi je preporučljivo postaviti venereum dlake dalje od baterija ili cijevi sustava grijanja..

Cvijet ne voli pretjeranu vlagu, jer lišće trpi zbog toga. Nedostatak vlage dovodi do prerane smrti rizoma. Stoga biste trebali redovito paziti na paprati kako biste izbjegli krajnosti..

Važno je za kućnu njegu, stavite venereum dlake na mjesto na kojem je najmanje sunčeve svjetlosti. Biljka preferira sjenovita mjesta, jer čipkasti listovi pate od izravnih zraka. učinak sunčevih zraka na lišće papratiIsprva gube izvrsnu boju, a s vremenom se isušuju. U kuću možete staviti lonac s biljkom na sjeverne ili istočne prozore, gdje će se osjećati posebno ugodno.

Kućna njega cvijeta venusa za kosu uključuje stvaranje visoke razine vlage u kući ili stanu u kojem raste. U protivnom će se mali otvoreni listovi ozlijediti i raspasti. Stoga je preporučljivo redovito prskati biljku vodom iz sprej-boce. Druga opcija za stvaranje optimalne vlage za djevojačku kosu je stavljanje biljnog lonca u spremnik s navlaženim tresetom.

ugodni uvjetiDa biste dobili odgovarajuću njegu kod kuće viline vlasi Venera za kosu, važno je održavati kuću čistom. Biljka voli čisti zrak, jer su njeni daleki preci rasli u šumama ili u blizini riječnih potoka. dlaka Venera preferira vlažan zrakStoga je potrebno redovito provoditi mokro čišćenje u sobi u kojoj se nalazi paprati..

Teški pušači ne bi trebali zagađivati ​​zrak dimom u blizini bujnog zelenila kućne paprati..

ne voli dim i vrućinuOsim toga, kosa Venera ne voli ekstremnu toplinu. Optimalna temperatura za njega nije viša od 22 stupnja. Za takav cvijet trebali biste pokušati i stvoriti ugodne uvjete za to. Nagrada za vaš trud bit će očaravajuće remek djelo prikazano na fotografiji - cvijet kose Venera.

Jednako je važno odabrati prikladan spremnik za biljku, jer ima snažan korijen kojem treba prostora. Idealno rješenje je širok, prostran lonac.odabiru prave posude U njemu će se korijenski sustav savršeno razvijati, a cvijet će dugo oduševiti domaćinstvo zelenilom.

dobar kapacitet i tloDa bi se djevojačka dlaka uspješno razvila kod kuće, važno je posaditi je u prikladnu smjesu. Da biste to učinili, uzmite 1 dio lisnate smjese, 2 dijela treseta i temeljito promiješajte. paprati zemljana tlaNeće biti suvišno dodati na podlogu pijesak, ugljen (drobljen) i gnojiva, koji sadrže kalcij.

U području korijena tlo treba biti labavo i neka tekućina dobro prođe.

Ostavljanje uključuje redovito hranjenje i obrezivanje biljke u ljeto i proljeće. Možete to raditi 2 puta mjesečno. Kada se na paprati grmlja pojavi odumrlo lišće, treba ih odrezati. Bolje je ukloniti mršave, suhe ili blijede primjerke na vrijeme kako bi djevojačkoj dlaci dao drugi život. Glavna stvar je da nakon obrezivanja biljka treba redovito zalijevati i prskati.potrebno je odrezati loše lišće

Želio bih reći nekoliko riječi o mogućim štetočinama djevojačke dlake. Ako se u sobi u kojoj raste cvijet, previše suhog zraka pojavljuje na izbojcima koprive. Kao rezultat toga, lišće izumire, a zatim požuti i umire. Slab tuš s toplom vodom pomoći će da se riješite paukovih grinja. Nakon takvog postupka važno je kontrolirati razinu vlage u kući kako se cvijet ne bi osušio..lisnato štetočina

Ponekad na stražnjoj strani lišća počinje . Zbog toga oni požute, uvijaju se i umiru. Posebne kemikalije pomoći će u prevladavanju štetočina, nakon čega se biljka treba "okupati" pod toplim tušem. I tada će kuća biti ispunjena bujnim zelenilom šarmantne paprati - kose Venere.

Sadnja veneralne kose - video


Recenzije: 141