» » Koliko sijena treba kozi za zimu i kako je pripremiti

Koliko sijena treba kozi za zimu i kako je pripremiti

Nakup sijena koza za zimu težak je i dugotrajan zadatak, život i zdravlje stoke ovisit će o njenom ispravnom i pravovremenom rješavanju više mjeseci. Berbu biste trebali započeti od kasnog proljeća ili početkom ljeta, a ne odlagati do jeseni kako biste izbjegli probleme i smetnje.

Gdje nabaviti sijeno i kako pripremiti pravu količinu?

Kupnja gotovog sijena od poljoprivrednih poduzeća ili farmi najlakši je način rješavanja problema žetve. Ali to je i ogroman trošak koji si ne mogu svi priuštiti. Osim toga, nemoguće je procijeniti njegovu kvalitetu - kako se suši, je li trulo, trulo ili otrovno ili nejestivo bilje. Stoga mnogi poljoprivrednici pokušavaju sami stvoriti zalihe hrane za zimu, pogotovo ako je stoka mala..Najviše od svega, koze vole mekano i mirisno sijeno, kosano na planinskim i vodenim livadama. Uz prirodno bilje bilje se zasijavaju i krmne kulture - lucerna, djetelina, žitarice i mahunarke. Košnja trave počinje prije cvatnje. U ovom trenutku sadržaj hranjivih tvari u njima je najveći, veliki broj lišća i stabljika nije grub. Žitarice se košu na početku zarastanja, a mahunarke - odmah nakon otvaranja pupova.

Važno! Potrebno je osigurati da nijedna otrovna biljka ili otrovne biljke ili pokvareno mlijeko i daju mu neugodan miris - pelin, tansy, češnjak, repica, celandin i druge - ne uđu u ubrano bilje..

Da biste poboljšali sušenje, ne kosite nakon taloženja ili tijekom rošenja. Trava se miješa odmah nakon košenja, a potom kada se gornji sloj osuši. Nakon postizanja sadržaja vlage u sijenu 40-50%, valja se i suši do vlage od 20-25%, a zatim šalje u skladištenje.Za odlaganje su pogodne prostorije s krovom ili nadstrešnicom - ogradice ili su pripremljene za skladištenje na brdu, prekrivene su šljunkom za odvodnju i nakon slaganja hrpe ili bala prekrivene ceradom. Ako na određenom području ne postoje uvjeti za uzgoj visokokvalitetne trave za sijeno, dopušteno je beriti slamu, plijesan žitarica i kukuruzne stabljike za odrasle životinje..

Dali si znao? Koze su vrlo inteligentne i društvene životinje, a suparuju psima u inteligenciji. Osposobljavaju se za obuku, lako otvaraju zasun i vijke, baš kao i psi, oni se vežu za vlasnika i mogu ga, jednim "žalosnim" pogledom, moliti za poslasticu.

Koliko sijena treba kozi?

Količina potrebne hrane za svakog pojedinca je individualna i ovisi o dobi, spolu, težini i zdravlju životinje, dnevnoj potrebi i drugim faktorima. Brzina unosa može se povećati sve dok je dobra za produktivnost. Čim prinos kozjeg mlijeka prestane rasti i više ne dobiva na težini, prehranu treba prilagoditi prema dolje kako se ne bi počela toviti.

Dnevna stopa

Koza se obično hrani 2 ili 3 puta u pravilnim razmacima, dijeleći dnevni unos hrane u njih. U prosjeku, odrasla osoba za mužnju zahtijeva 4 kg sijena dnevno. Uzgajanje koza treba pojačanu prehranu i za njih računaju dan i pol norme.

Dali si znao? Kozje mlijeko zamjenjuje žensko mlijeko najbolje od svega u prirodi i apsorbira se 5 puta brže od kravljeg mlijeka.

Kada se izračunava količina hrane za trudnice, potrebno je dodati težinu osušene trave za djecu, koja su navikla na grubu hranu nekoliko tjedana nakon rođenja. Svakoj maloj kozi potrebno je dodati 0,5-1 kg hrane dnevno, a mladim životinjama od šest mjeseci do godine treba 1,5 kg.

Za zimu

Na temelju dnevne stope pomnožene s brojem dana u staji izračunava se količina sijena potrebnog za zimu za svaku životinju. Za svaki slučaj dodajte još 100-200 kg, jer ovisno o klimatskim karakteristikama regije i vremenskim uvjetima, period stajanja može trajati i do 6-7 mjeseci. Uz to, uz pravilno skladištenje, preostalo sijeno može se koristiti za sljedeću godinu..Za jednu kozu za mužnju potrebno je u prosjeku 400-550 kg ubrane suhe trave za zimsko razdoblje. Kada ga kupujete u balama od 20 kg, to je otprilike 20-28 bala. Potrošnja sijena za zimu može se smanjiti na 250 kg, ako se uz njega pripreme suhe grane od 200 kg po glavi i suho lišće od 150-200 kg..

Važno! Unatoč nepretencioznosti i izdržljivosti koza, njima se ne smije dati pokvarena i plijesna hrana, zeleni krumpir i piće kontaminirane vode.

Ostala prikladna stočna hrana

Da biste raznoliko prehranu koze i ne sadržavali samo na jednoj vrsti hrane, trebate dodati druge hrane za puni rast i razvoj životinje i postizanje visokih prinosa mlijeka.

Za zimsko razdoblje udio sijena u prehrani trebao bi biti najmanje 30%, ostatak se može napuniti raznim vrstama komplementarne hrane:

 1. Povrće, voće i otpad od hrane, nasjeckani ili grubo nasjeckani. Korisni su kao izvor vitamina, a jedu se s užitkom. Pogodni su kuhani krumpir, krmna repa, mrkva, bundeva, jabuke, sve vrste bobica, lubenice i slično. Odrasla osoba može pojesti 2-3 kg takvih aditiva dnevno, a djeca - do kilogram.
 2. Mekinje bogati proteinima i elementima u tragovima, oni se miješaju u gnoj. Zrno zobi ili ječma daje se u mješavini s oguljenim povrćem i ostalim kuhinjskim otpadom u količini od 10% prehrane za odrasle životinje i mlade životinje nakon 6 mjeseci.
 3. Sočna silaža također vrijedan dodatak hrani za sijeno, koje koze voljno jedu.
 4. Grane stabala tvrdog drva, ljeti se beru i suše, a zimi se jedu i četinjači zimi. Da bi saznali iz kojih stabala treba smanjiti zalihe za zimu, koze imaju nekoliko različitih vrsta koje treba isprobati. Obično sve koze, bez iznimke, vole grane vrbe i voćke, ali možete im ponuditi i brezu, lipu, topolu, aspen. Izrežite ih oko pola metra i debele poput prsta, vežite ih u grozdove i suho objesite.
 5. Uz to možete osušiti i neke listove stabala, koji se zatim spremaju u vreće.. Još jedna omiljena poslastica, posebno za djecu, je sušena kopriva..

Pored hrane, koze bi trebale dobiti potrebnu količinu tekućine za piće i imati pristup šanku soli, po mogućnosti jodiranu, koju mogu lizati po potrebi tijekom cijele godine..

Saznajte više, čime nahraniti kozu.

Savjeti iskusnih stočara

Na temelju osobnog iskustva u držanju koza, poljoprivrednici i stočari dijele svoje preporuke za zimsku prehranu životinje, koje pomažu čak i početnicima da se uspješno nose s ovim zadatkom:

 • preporučljivo je napraviti hranilice iz mreže kako seno ne bi ispadalo i ne gazilo se, a životinje ga mogu malo izvući;
 • najbolja opcija za uređaj za hranjenje je viseća tako da koza ili mlade životinje ne mogu ući u nju;
 • sva se nova hrana pomiješa s poznatom hranom, prvo u maloj količini, postupno povećavajući količinu;
 • zrno se lakše probavlja kada je drobljeno, a cjelovito zrno je bolje pare;
 • hranjenje se nastavlja ne više od sat ili dva, jer će u protivnom koze početi rasipati i gaziti hranu;
 • zimi je za prva dva hranjenja bolje dati krmu, a navečer voće, sijeno i žito ili silažu;
 • u vedrim vremenima životinje treba pustiti u šetnju, svježi zrak jača zdravlje i poboljšava apetit.
Koze se dobro prilagođavaju različitim uvjetima, imaju izvrsno zdravlje i jedu veliku raznolikost hrane. Uz minimalan napor, možete dobiti dodatni izvor hrane i prihoda za svoju obitelj.
Recenzije: 74