» » Kako pripremiti krmu za brojlere

Kako pripremiti krmu za brojlere

Hranjenje brojlera za klanje je profitabilan i popularan posao, tako da je većina poljoprivrednika zainteresirana za pitanje brzog dobivanja kilograma peradi. Jedna od dobrih opcija za postizanje željenog rezultata bila bi upotreba krmnih smjesa, koja sadrži samo najhranjivije sastojke. Možete kupiti gotovu smjesu ili možete sve pripremiti sami, što može biti još isplativije rješenje..

Prednosti i nedostaci hranjenja brojlera krmnom smjesom

Neki se peradari ne usuđuju prenijeti piliće u potpunosti na prehranu s krmnom smjenom, argumentirajući svoje stajalište neprirodnošću gotovih formulacija..

Međutim, u slučaju velike proizvodnje brojlera u industrijskoj mjeri, ovo će rješenje biti uspješnije od hranjenja jednim zrnom..

Postoji nekoliko prednosti krmne smjese, a prije svega one uključuju:

 • dobivanje ptica dovoljne količine lizina, proteina i aminokiselina, što ima pozitivan učinak na njihovo dobro;
 • brzi rast i dobitak kilograma, čak i u slučaju ispaše stoke (maksimalni pokazatelji postižu se za samo 1-1,5 mjeseci redovnog hranjenja krmnom smjesom).

Također će vam biti korisno znati više o tome, kako pravilno nahraniti piliće brojlera, kako i kada dati koprive brojlerima. I, kako napraviti hranilicu za piletinu od brojlera i za brojlere za odrasle.

Međutim, ova praktičnost nije bez određenih nedostataka:

 • upotreba složene hrane za životinje zahtijevat će mnogo novca (takve su mješavine skuplje od običnih žitarica, čak i u kombinaciji s vitaminskim dodacima);
 • morat ćete stalno nadzirati potrošnju vode od strane ptica (moraju piti 2 puta više nego što jedu);
 • moguća prisutnost velikog broja sintetičkih komponenti, zbog čega morate vrlo pažljivo odabrati gotove formulacije (ni u kojem slučaju nije vrijedno hraniti pticu jednom "kemijom").

Ako uzgajate piliće za vlastitu konzumaciju, tada ih je potpuno premjestiti u krmne smjese vrlo nepoželjno. U ekstremnim slučajevima možete ih djelomično uvesti u prehranu ptice, nakon što se uvjerite u visoku kvalitetu smjese (bolje je pripremiti vlastitim rukama).

Važno! Sintetski sastojci se ne miješaju dobro s prirodnim sastojcima i gotovo uvijek ostaju u ladicama kao bijeli prah. Prema tome, što je više, više će kemijskih spojeva doći u meso peradi..

Stope hranjenja ovisno o dobi brojlera

Danas postoji nekoliko popularnih shema hranjenja brojlera, tako da svaki poljoprivrednik može odabrati određenu opciju na temelju osobnih želja..

Za privatni uzgoj hranjenje se najčešće provodi po najjednostavnijoj dvofaznoj shemi:

 • od trenutka pojavljivanja pilića brojlera i do 1 mjeseca, hrani se početnim mješavinama (PC 5-4);
 • počev od 1 mjeseca pa sve do trenutka klanja, peradar koristi takozvanu "završnu" krmnu smjesu (PC 6-7).

Nešto složenija je shema hranjenja u 3 faze, koja je tipičnija za velika peradarska gospodarstva:

 • u dobi do 3 tjedna ptice jedu početnu krmnu smjesu (PC 5-4);
 • zatim se u trajanju od 2 tjedna hrane krmnom smjesom PK 6-6;
 • nakon navršenih 6 tjedana i do trenutka klanja, aktivno se koriste dorade prehrambenih obroka s oznakom PC 6-7.

Otkrijte i, kako pravilno dati krmnu smjesu PK 5 i PK 6 za brojlere.

Najsloženija četverostupanjska shema koristi se samo u potpuno automatiziranim industrijskim postrojenjima:

 • do 5 dana starosti mladi se hrane krmnom smjesom PK 5-3 (tzv. "pred početak");
 • zatim se početne smjese (PC 5-4) sipaju u hranilice koje se koriste sve dok pilići ne napune 18 dana;
 • od 19. do 37. dana, pticama se daju posebne krmne smjese (PC 6-6);
 • i od 38. dana do trenutka klanja hranilice se pune završnim sastavima krmnih smjesa (PC 6-7).

Specifične stope hranjenja ovisit će o križanju brojlera, njihovoj dobi i živoj težini, stoga svaki uzgajivač daje svoje savjete o hranjenju ptica..

Međutim, prosječne vrijednosti izgledaju ovako:

 • ako pilić teži do 116 g, dnevno mu treba dati oko 15–21 g kompletne hrane (ova je opcija prikladna od rođenja do pet dana starosti);
 • do 18 dana starosti, postupne stope potrošnje povećavaju se - do 89 g po 1 ptici;
 • od 19 do 37 dana hranjenja, mladi brojleri daju 93-115 g miješane krmne smjese po 1 jedinki (upravo u ovoj dobi mogu se primijetiti najveći dobici na težini: od 696 g do 2 kg).

Dali si znao?Broileri se ne nazivaju samo pilićima. Opći je pojam za niz domaćih životinja koje karakterizira ubrzani rast i razvoj. Što se tiče svijeta kokoši, najčešće se brojlere pile dobivaju od roditeljskih pasmina poput White Cornish i White Plymouth Rock..

U posljednjoj fazi hranjenja izračunava se 160–169 g složene hrane za 1 piletinu, a ta se količina smjese daje do klanja (obično se to kod brojlera događa u dobi od 42 dana). Prosječna težina jedne ptice u ovom trenutku je 2,4 kg.

Sastav krmnih smjesa za brojlere

Bilo koje kokoši u mesnom smjeru zahtijevaju visokokaloričnu prehranu, ali kada kupujete miješanu hranu, odmah treba obratiti pozornost na njihove glavne sastojke. Smjese za brojlere nužno moraju sadržavati bjelančevine, mineralne i vitaminske komponente, bjelančevine (prisutne u biljno brašno), kukuruz i hraniti se pšenicom.

Sve je to vrlo potrebno za rastući organizam i treba ga sastaviti u proporcijama karakterističnim za određeno razdoblje života ptice..

Takvi složeni izvori hrane mogu se podijeliti u 3 vrste u kojima će svaka ili druga komponenta biti dominantna. "Start" sadrži više proteina i predstavljen je u sitnozrnatom sastavu tako da se mala piletina ne uguši.

Smjese "Rast" sadrže sve komponente potrebne za pojačani rast mišićnog tkiva (pileće meso), a "Finish" se razlikuje od prethodnih verzija po minimalnoj količini proteina, ali i velikoj količini vitamina i minerala.

Ako je zrno prisutno u miješanim krmnim smjesama, tada je njegova specifična težina obično 60–65%, uzimajući u obzir specifičnu vrstu žitarica (kukuruz, zob, ječam ili pšenica). Izvori proteina u ovom slučaju mogu biti riblje brašno, aminokiseline, usitnjeni obrok, mahunarke i kolač.

Mineralne komponente predstavljaju sol, vapnenac i fosfati, a u nekim slučajevima, pored ovog skupa, postoje i lijekovi koji se koriste za sprječavanje zaraznih bolesti ptica u ranim fazama razvoja brojlera..

Dali si znao? Prvi mlin za hranjenje od nacionalnog značaja u SSSR počeo djelovati na teritoriju moskovske regije 1928. godine.

Recept za složenu hranu kod kuće

Ako ste zabrinuti zbog prirodnosti gotovog hranjenja i želite prehranu brojlera učiniti što prirodnijom, tada biste trebali razmisliti o tome da sami pripremite kompletnu prehrambenu smjesu. Naravno, prilikom ispunjavanja zadatka uvijek se mora uzeti u obzir specifična starost ptice..

Za brojlere u prvim danima života

Dijeta malih pilića iz prvih dana života trebala bi se sastojati od najkorisnije i hranjivije hrane..

Stoga se do dobi od 2 tjedna preporučuje hraniti bebe kukuruzom, žitaricama, pa čak i mliječnim proizvodima, sastavljenim u takvim količinama:

 • kukuruz - 50%;
 • pšenica - 16%;
 • kolač ili obrok - 14%;
 • kefir s niskom masnoćom - 12%;
 • ječam - 8%.

Važno! Kada samostalno izrađujete krmne smjese, ne smijete zanemariti naznačeni postotak svih sastojaka, jer se samo tako dobivena smjesa može smatrati što je moguće uravnoteženijom..

Osim toga, ovom receptu vrijedi dodati potrebnu količinu vitamina i krede, koje se mogu kupiti u veterinarskoj ljekarni. Najmanje 25 g ovog prehrambenog sastava treba pasti na jednu piletinu dnevno.

Za brojlere u dobi od 2 do 4 tjedna

Odrasle pileće piliće već zahtijevaju veliku količinu prehrambenih sastojaka, jer upravo sada počinje razdoblje njihovog aktivnog rasta i debljanja..

Recept za "domaću" miješanu hranu u ovom slučaju predviđa uporabu sljedećih komponenti:

 • kukuruz - 48%;
 • kolač ili obrok - 19%;
 • pšenica - 13%;
 • riba ili mesni i koštani obrok - 7%;
 • hranjivi kvasac - 5%;
 • suho obrano mlijeko - 3%;
 • bilje - 3%;
 • hranljiva masnoća - 1%.

Dobivena smjesa obično se daje suha, ali ponekad se ipak isplati koristiti mokru kašu. Da biste pripremili ovu vrstu krme, dovoljno je dodati vodu ili svježe mlijeko u dobiveni složeni izvor hrane. Kiselo mlijeko nije prikladno za ove svrhe, u ekstremnim slučajevima može se zamijeniti s sirom ili jogurtom.

Za brojlere od 1 mjeseca života

Mnogi poljoprivrednici šalju brojlere na klanje u dobi od mjesec dana, ali da bi povećali svoju težinu, preporučljivo je na neko vrijeme hraniti ptice..

Tijekom tog razdoblja, domaća hrana pripremljena od:

 • kukuruzno brašno - 45%;
 • suncokretov obrok ili obrok - 17%;
 • koštano brašno - 17%;
 • sjeckana pšenica - 13%;
 • travno brašno i kreda - 1% svaki;
 • kvas - 5%;
 • stočne masti - 3%.

U stvari, to su sve iste komponente koje su korištene za pripremu smjesa u prethodnoj fazi života ptica, samo u ovom slučaju su raspoređene tako da pilići dobivaju veliku masu..

Kao što vidite, u pripremi složenih feedova vlastitim rukama nema ništa teško, ali njihova izrada će potrajati neko vrijeme..

Većina uzgajivača peradi (posebno u velikim industrijskim poduzećima) radije ne troši vrijeme na to i kupuje gotovu hranu, ali se kvaliteta gotovog proizvoda može tvrditi..

Beskrupolozni dobavljači pilića hrane piliće neprirodnom hranom, što može rezultirati negativnim zdravstvenim učincima na potrošače. Stoga, pri uzgoju peradi za osobne potrebe, preporučujemo uporabu samopripremljenih smjesa..

Povratne informacije od netizena

Želim podijeliti svoje iskustvo. Ove godine sam uzgajao 2 serije od 20 komada brojlera ROS308. Do 35 dana starosti hranio sam početak i rast krmnom smjesom. nakon čega je prebačen u svoju hranu. sjeckana smjesa zrna: kukuruz-2 dijela, pšenica -1 dio, 0,5 dijelova kolača od suncokreta i graška.Dodala sam i mljevene ljuske jaja, također me pokvarila sjeckanom kapljicom. rezultati su vrlo dobri.


Recenzije: 129